Gyermekmunka és embertelen munkakörülmények miatt támadják az iparágat
Fotó: Shutterstock

Nemcsak az afrikai gyémánthoz tapad vér

Többszörösére növekedhet az igény a kobaltra a következő évtizedekben. A ritka fémet elsősorban Afrikában bányászák, rendkívül veszélyes feladat, és nem mentes a gyerekmunkától sem.


A villanyautó-ipar is élénkítheti a kobaltbányászatot

Tavaly nagyjából 7,8 millió elektromos autót értékesítettek világszerte. Ez a szám 66 millióra növekedhet 2040-re. A ritka, ezüstös kobalt a villanyautókban is használt, újratölthető lítium-ion akkumulátorok nélkülözhetetlen alapanyaga. Csupán az elektromosautó-ipar miatt háromszorosára nőhet a fémre az igény a következő évtizedekben.

A kobaltot legnagyobb mennyiségben a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) bányásszák. A világ kobalttermelésének nagyjából háromnegyede az afrikai országhoz köthető. Az Independent szerint az ottani bányák jellemzően a helyi kormány és a külföldi, többségében kínai üzemeltetők vegyes vállalataiként működnek. Összességében is Kínához köthető a világ finomított kobalttermelésének háromnegyede, ami kulcspozícióba helyezi az akkumulátorpiacon.

Kína leuralta a globális kobaltellátási láncot, mielőtt bárki is észrevette volna, hogy mi történik. Tíz évvel később Nyugat-Európa és Észak-Amerika hirtelen rájött, hogy erre a létfontosságú ásványra szükség van a zöld energia jövőjéhez és az automatizált gazdasághoz, de csak Kínán keresztül férhetnek hozzá

- idézi Siddharth Karát, a Cobalt Red c. könyv íróját a Greendex.

Véres kobalt

A kobaltbányászat nagyjából kétharmada ipari bányákban, nehézgépekkel történik. Ezekben jellemzően betartják az egészségügyi és biztonsági előírásokat. Viszont a fennmaradó részt kézzel termelik ki. A KDK-ban férfiak, nők és gyerekek százezrei ásnak gyakran puszta kézzel és/vagy primitív eszközökkel, védőfelszerelés nélkül veszélyes gödrökben. Pedig a kobalt érintésre és belélegzésre is mérgező.

A kézimunkás kobaltbányász kongó közösségekben gyakoriak a rákos és légúti megbetegedések, a vetélések, a fejfájás és a különböző bőrbetegségek. A gyermekeik gyakran születési rendellenességekkel jönnek világra. Fejlődési zavarok, hányás és görcsrohamok is gyakoriak náluk a nehézfémekkel való érintkezés miatt.

A bányászok között a nők jellemzően nem keresnek annyit, mint a férfiak. Az utóbbiak általában kevesebb, mint napi két dollárt kapnak, vagyis a fizetésük nem biztos, hogy eléri a 700 forintot naponta.

Próbálkoznak

Több nagy tech cég, valamint akkumulátor-gyártó próbálja „megtisztítani” az ellátási láncait, vagyis megszűntetni az emberi jogi visszaélések és a gyermekmunkát a bányákban. Azonban úgy tűnik, eddig csekély eredménnyel.

Akinek okostelefonja, táblagépe, laptopja, e-rollere, elektromos járműve van, az cinkos ennek a rendszernek a működésében. Az emberi történelem egyetlen pontján sem termelt ennyi szenvedés ekkora hasznot, úgy, hogy közvetlenül kapcsolódott több milliárd ember életéhez szerte a világon

- jelentette ki Siddharth Kara.


The Conversation

Ne hagyd ki!