Sokba kerülhet az Apple-nek az iPhone-ok gyártása
Fotó: Shutterstock

Szétkapták az új iPhone-t: meglepő, mit találtak benne

A Nikkei az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szétszedte a legújabb iPhone-t. Több meglepő eredményre jutottak az alkatrészek vizsgálatakor.


Különösen sokba kerülhet az Apple-nek az új iPhone

Arra jutott a Nikkei, hogy minden eddiginél költségesebb lehet az Apple-nek az új iPhone-ja, annyira drágák az alkatrészei. A japán cég szakemberei egy 128 GB memóriás iPhone 14 Pro Maxot szereltek szét. Megállapították, hogy az elődjeihez képest jobb kamerarendszerrel és továbbfejlesztett rendszerprocesszorral látták el. Ez a két komponens jelentősen hozzájárulhatott ahhoz, hogy az új modell alkatrészköltsége több mint 60 dollárral növekedjen az egy évvel korábbi csúcsmodellhez képest, és elérje az 501 dollárt – írja a hwsw.hu.

Legjobban az A16 Bionic rendszerchip költségei nőhettek, melyet nagyjából 110 dollárért gyárthatnak. Az új kamerarendszerhez a Sony szállítja a szenzorokat, amelyek 30 százalékkal nagyobbak, mint korábban, de 50 százalékkal kerülhetnek többe, nagyjából 15 dollárba.

A Nikkei szakemberei megállapították, hogy a kijelzőt és a memóriachipeket továbbra is a Samsung gyártja. A készülék több, létfontosságú Qualcomm-komponenst rejt, melyek közül talán a legdrágább az 5G-képes modem-RF chip, a Snapdragon X65. Úgy tűnik, hogy a műholdas segélyhíváshoz ezt a modemet leszámítva nem használ semmilyen dedikált hardverkomponenst az Apple.

Meglepetésre megnőtt az amerikai komponensek száma az új készülékben. Az korábbi 22,6 százalék helyett a iPhone 14 Pro Max 33,4 százaléka amerikai.

Indiába kerülhet a kínai iPhone-gyártás jelentős része

Arról is írtunk, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások és a geopolitikai feszültség okán mérsékelné Kína fontosságát az iPhone-gyártásban az Apple. 2025-re négy telefonjukból egy már Indiában készülhet, valamint az összes termékük 25 százalékának az előállítása a kelet-ázsiai országon kívülre vándorolhat. Az iPhone 14-ek körülbelül öt százalékát készíthetik az indiai szubkontinensen az idei év végén. India 2017-től készít iPhone-okat az Apple bérgyártója, a Wistron gyáraiban.

Az elemzők szerint az Apple belátható időn belül minősíteni fogja indiai beszállítóit. A dél-ázsiai országhoz köthető Tata Group néhány hete tárgyalt a Wistronnal egy közös gyártókapacitás kiépítéséről Indiában.

Mindemellett Vietnám is jelentős szerepet kap az Apple-termékek előállításában. Az amerikai cég két gyártópartnere, a Foxconn és a Luxshare Precision Industry is megkezdte az Apple Watch-ok és MacBookok próbagyártását az észak-vietnámi üzemeikben.

Egyébként az Indokínai-félszigeten fekvő ország az almás vállalat második legnagyobb gyártóbázisa Kína után. 2025-re ott készülhet az összes iPad és Apple Watch 20 százaléka, a MacBookok 5 százaléka és az AirPods 65 százaléka.


Ne hagyd ki!