Rengeteg pénzt hajlandóak a gazdagok fizetni egy üveg Yamazaki whiskyért
Fotó: Shutterstock

Így cserélnek gazdát százmilliós whiskyk a világ repterein

Új divat hódít a világ leggazdagabb emberei körében: nemzetközi repülőterek vámmentes boltjaiban megrendezett árveréseken vásárolnak méregdrága whisky-különlegességeket. Tavaly egy tétel megközelítőleg 250 millió forintnak megfelelő dollárért kelt el.


Érhet ennyit egy japán whisky?

Különleges módon értékesít a Heinemann luxus butiklánc whiskyritkaságokat. A nemzetközi reptereken található üzleteikben tartanak limitált kiadású whiskyárveráseket. A minimálárat a gyártó ajánlásával összhangban határozzák meg, a terméket pedig az árverésen érte legtöbbet ajánló kapja – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Két palack Yamazaki 55 japán whiskyt is értékesített így a cég az elmúlt hónapokban. Ez az ital 1960-tól japán Mizunara tölgyfahordókban, 1964-től pedig amerikai fehér tölgyfahordókban érlelt whiskyk kifinomult keveréke. Összesen 100 palack készült belőle, ami még különlegesebbé teszi. A párlatot egyébként csak 2020-ban mutatták be a nagyközönségnek.

Az első üveg Yamazaki 55 (az 55-ös szám az életkorára utal, tehát 55 éves) az amszterdami Schiphol repülőtéren található vámmentes üzletben kelt el tavaly októberben mintegy 776 ezer dollárért (nagyjából 246 millió forint). Már a kikiáltási ára is borsos volt, mintegy 60 ezer dollár. A második palackot pedig idén januárban értékesítették az isztambuli repülőtér egyik butikjában, nem kevesebb mint 557 ezer dollárért (177 millió forint).

„Ezek a rekordértékesítések újabb bizonyítékai annak, hogy a különleges termékek hihetetlen eredményeket érhetnek el a repülőtéri kiskereskedelemi értékesítésben is"

- mondta Ali Şenher, az Unifree Duty Free üzletlánc igazgatója.

A következő üveg Yamazaki 55-ös whiskyk pedig várhatóan London, Párizs, Hongkong, Tajpej, Szöul, Delhi, Szingapúr és Dubaj repülőterein kerülhetnek majd kalapács alá.

Ahol egy tonhal is 46 millióba kerül

Ha az áraknál maradunk, Japánnal kapcsolatban nem csak a méregdrága whiskyk miatt írt a közelmúltban a világsajtó, hanem a szintén borsos árú tonhalairól is szó esett. Ahogyan mi is beszámoltunk róla, idén is megtartották a hagyományos tonhalvásárt a tokiói Toyosu halpiacon újévkor. Mintegy 230 hatalmas tonhalat kínáltak idén az árusok. Ez a mennyiség körülbelül a duplája a tavalyinak, amikor a koronavírus-járvány miatt a turisták kizárásával rendezték meg az eseményt.

Az újévi vásárnak minden évben hatalmas marketingszerepe van. A legszebb tonhalra a legtöbbet licitáló vállalat könnyen világhírnévre tehet szert, különösen akkor, ha rekordmagas összeget fizet a halért.

Idén ugyan nem született új rekord - amit a The Japan Times a nagy halkínálattal, valamint azzal magyaráz, hogy a pandémia hozta gazdasági nehézségek miatt jobban meggondolták a cégek, hogy mire költenek – azonban így is elképesztő összegért talál gazdát a legszebb, mintegy 211 kilós kékuszonyú tonhal. Ez az összeg átszámítva nagyjából 46 millió forintnak felel meg.

Mielőtt azonban hanyatt esnénk az árától, meg kell jegyezni, hogy hat éve nem kelt el ilyen olcsón a legdrágább tonhal. Az elmúlt években ugyanis egyszer sem ment 20 ezer jen, azaz 55 millió forint alá az ára.

Idén a halat egyébként ugyanaz a vállalat vásárolta meg, mint tavaly: a Yamayuki nagykereskedelmi cég, hogy ezáltal is segítse fellendülni a pandémia miatt gyengélkedő halpiacot.

Ne hagyd ki!