Az avokádó magyarországi árai is sokat változhatnak a közeljövőben
Fotó: Shutterstock

Szereted az avokádót? Megfizetsz érte, az biztos

Negyed évszázada nem látott árszinten kínálja az avokádót a világ legnagyobb termelő országa. Ne lepődj meg, ha a hazai árakra is hatással lesznek a világpiaci trendek!


Mexikó az avokádó-termesztés élén

81 százalékkal emelkedett az elmúlt három hónapban az avokádó ára Mexikóban, így egy kilenc kilogrammos ládájáért jelenleg 760 pesót (kicsivel kevesebb mint 13 ezer forintot) kérnek a szektorban meghatározó Michoacán állam piacain. A közép-amerikai ország a világ legnagyobb termelője. A mexikói avokádó-termelés azonban nagyjából 8 százalékkal csökkent egyetlen év alatt, ami az áremelkedés egyik kiváltó oka lehet – írja a mexiconewsdaily.com.

Az Egyesült Államok egyébként a mexikói avokádó legnagyobb felvelőpiaca, hiszen fogyasztásuk (átlagosan 4 kg/fő/év) 80 százalékát az az ország adja. Ez a hatalmas kereslet már korábban is úgy felnyomta a termék árát, hogy egyre gyakrabban hívják „zöld aranynak” is.

Piaci nehézségek

A Mission Produce a legnagyobb amerikai avokádó-forgalmazó. Tavaly a cégnek muszáj volt 50 százalékkal emelni az árait a megnövekedett költségei miatt, ami azonban 18 százalékos visszaesést jelentett a forgalomban.

Az amerikai kontinens nagy termelője még Kalifornia, ami az USA teljes piacának 15 százalékát teszi ki. A közeljövőben növekedni fog az ottani termelés, de nem lesz elég ahhoz, hogy egymaga kiszolgálja az Egyesült Államok piacát.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) várakozása szerint egyébként az avokádó a legkeresettebb „trópusi gyümölcs” lesz a világon még ebben az évtizedben, így a kereslet további jelentős növekedése várható. A szervezetek előrejelzése az, hogy 2030-ra a globális 12 millió tonnás termelés mellett mintegy 8,2 milliárd dolláros lesz a termék forgalmazásának értéke.

A spanyolok váltanának

A közelmúltban ebben a cikkünkben számoltunk be arról, hogy jelentősen emelkedhet Spanyolországban a csirimojó-termelés. Az egzotikus gyümölcsöt évtizedek óta termesztik az országban, azonban eddig a gazdák inkább az avokádóra és a mangóra fókuszáltak a kedvező jövedelmezőségük miatt. Azonban most változni látszik a trend.

„A mangó és az avokádó a kimerültség jeleit mutatja. A termőhelyeik mérete és a gyümölcsök mennyisége exponenciálisan nőtt az elmúlt 8-10 évben. A Hass avokádóval például Marokkó kétszámjegyű növekedést könyvel el minden évben. Kolumbia 250 ezer tonnát, a Dominikai Köztársaság pedig 700 ezer tonnát dob a piacra éves szinten, valamint a legtöbb afrikai ország is érintett termelésben”

- nyilatkozta José Antonio Vallejo, az csirimojót is termelő Agro Jete cég menedzsere. A szakember szerint az avokádó és a mangó terén a világban már túl nagy a verseny. A csirimojó azonban még mindig rendkívül egzotikus és exkluzív gyümölcsnek számít.

Ennek a fényében igen érdekes az avokádó rendkívüli áremelkedése Amerikában. Csak bízhatunk benne, hogy Európába, így Magyarországra sem gyűrűzik be a népszerű termék elképesztő áremelkedése.


Ne hagyd ki!