A mangosztán mellett érdemes lehet megjegyeznünk a csirimojó és az iberplum nevét is
Fotó: Shutterstock

Ha unod a banánt, itt a mangosztán, a csirimojó vagy az iberplum

Sorra jelennek meg az európai piacokon az újabbnál újabb, korábban szinte ismeretlen egzotikus gyümölcsök. Legújabban a Távol-Keletről érkező mangosztán készül meghódítani az európai, köztük a magyar fogyasztókat.


A Keletet már meghódította a mangosztán

A mangosztán (másik nevén királygyümölcs, latinul Garcinia mangostana) eredetileg Kelet-Ázsiából származik, azonban Közép-Amerikában is igen elterjedt, ott nagyobb ültetvényeken termesztik. Az egyébként örökzöld fa gyümölcse a gesztenyéhez hasonlít. A kemény, barna héja alatt azonban kellemesen édeskés, fehér színű, vitamindús, gerezdekre osztott gyümölcshús rejtőzik – írja az Agroinform.hu.

A királygyümölcs fogyasztása leginkább Ázsiában, azon belül is Kínában elterjedt. Európában kevésbé ismerik, hiszen egyelőre csak Franciaországban kapható. Azonban ez hamarosan megváltozhat, hiszen igen kedvezőnek mondható áron (10,50 euró/10 kg), exportra, tengeri szállításra előkészítve kínálja jelenleg a Frozen Fruits indonéziai székhelyű vállalat. Erre az árra pedig az európai kereskedők is felkapták a fejüket.

A cikk szerint - amennyiben a szállítási költségek jelentősen nem emelkednek - a jelenlegi ára elfogadható az európai importőrök számára. Több kereskedelmi cég rendelhet belőle nagyobb mennyiséget, ezért hamarosan akár mi magunk is megízlelhetjük a mangosztánt anélkül, hogy Ázsiába kellene utaznunk miatta.

Szokjunk hozzá a nevéhez: csirimojó

A mangosztántól is gyorsabban juthat a hazai üzletek polcaira a csirimojó. Ebből a gyümölcsből ráadásul éves szinten közel 50 ezer tonnát termelnek a Spanyolországhoz tartozó Granada és Malaga trópusi partvidékén. Ezzel a mennyiséggel az ibériai ország a világ legnagyobb termelője. Azonban hiába van jelen a gyümölcs évtizedek óta ezen a területen, eddig a gazdák inkább az avokádó és a mangó termesztésére fókuszáltak a kedvező jövedelmezőségük miatt.

A szakemberek szerint az avokádó és mangó piacain a világban már túl nagy a verseny. A csirimojó azonban még mindig rendkívül egzotikus és exkluzív gyümölcsnek számít. A világjárvány alatt ráadásul a gyümölcs kereslete kivételesen jó volt.

„Körülbelül 80 hektáron termesztünk csirimojót, ahol idén 1500 tonna termésre számítunk. Ebből 500 tonna a bio, illetve a Fino de Jete fajta. Ezeket Spanyolország és Európa több részére szállítjuk szeptembertől egészen május közepéig. (…) Az eladásunk 75 százaléka a hazai piacra, 25 százaléka pedig exportra kerül. Csirimojót Dániába, Belgiumba, Németországba, Hollandiába, az Egyesült Királyságba, Franciaországba és Portugáliába is szállítunk”

– nyilatkozta korábban egy spanyol termelő, aki egyebek mellett arról is beszámolt, hogy a helyi csirimojó európai eredetvédelem alatt is áll.

Más új spanyol gyümölcs is piacot keres magának

Decemberben számoltunk be egy másik spanyol gyümölcsről is, amely szintén Európa meghódítására készül: ez pedig az iberplum. A csirimojóval ellentétben ez a gyümölcs nem természetes úton, hanem a szilva- és kajszibarackfajták házasításával jött létre. A spanyol Ibergen vállalat ugyanis 11 év fejlesztőmunka után több új kajszi-szilva hibridet is létrehozott a csonthéjas gyümölcsöket termő fák keresztezésével. A hibridekkel a cég új „termékszegmenst” szeretne nyitni a prémium kategóriás gyümölcsök piacán.

A gyümölcsök héjainak és húsainak a színei igen változatosak, a színskálán a sárgától a bordón át a liláig terjednek. A gyümölcsök közös jellemzője, hogy cukortartalmuk igen magas (20 Brix körüli), átmérőjük pedig 55-65 mm között változik. A csonthéjas hibridek szüretje fajtánként eltér, de legkorábban június közepén kezdődhet és legkésőbb szeptember közepéig tarthat.

A cégnek Spanyolországban két kertje van, ahol termelik az új gyümölcsöket. A vállalat azonban több országban is kísérleti telepítésekről állapodott meg, mivel az a céljuk, hogy az Ibergen hibridjei Európában egész évben elérhetőek legyenek.


Ne hagyd ki!