koncert, fesztivál, zene

Beyoncé nemcsak svéd rajongóit, az inflációt is felpörgette

Beyoncé a 2023-as világkörüli turnéját a svéd fővárosban nyitotta meg, ami akkora túlfogyasztást eredményezett, hogy több szolgáltatás ára is megemelkedett.


A havi infláció 0,3 százalékponttal emelkedett áprilisról májusra Stockholmban, amit részben a világkörüli turnéját május 10-én elindító sztárénekesnő okozott.

A svéd statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a világsztár fellépés előtt megnövekedett a forgalom a szállodákban, éttermekben, megnőtt az igény a szabadidős szolgáltatásokra, valamint -értelemseózerűen- a koncertjegyekre. A felpörgő fogyasztás pedig feljebb lökte az inflációt.

Érdekes lehet számodra: Teljes a 32. Művészetek Völgye nagyszínpadának programja

A Danske Bank svédországi vezető közgazdásza, Michael Grahn úgy számolt, hogy a 0,3 százalékpontos növekedésből legalább 0,2 pontot a szállodák és az éttermek képviseltek. Reményei szerint a hirtelen felívelés júniusban visszafordul majd, a szállodák és a koncertjegyek árai pedig visszaállnak a normálisra.

Slow Motion Dancing GIFGiphy

Nem egyedi eset, hogy egy-egy eseménynek köszönhetően megemelkednek a turisztikai vagy a vendéglátó szektorban az árak: Párizsban például a Roland-Garros teniszbajnokság alatt a szállodák áraiban 4,3 százalékos növekedést lehetett megfigyelni. Mindennek ellenére egészen hihetetlen, hogy egyetlen esemény ilyen hatással legyen egy ország inflációs szintjére.

Ez is tetszhet: Van olyan európai ország, ahol 5,5 százalék az infláció

Forrás: Politico

Ne hagyd ki!