Kék pólós nő fogja a száját, miután egy csaló átverte
Fotó: Shutterstock

Megszüntetné az éhínséget az amerikaiaktól tavaly kicsalt pénz

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) nyilvánosságra hozta, hogy 2021-ben mennyi pénzt gomboltak le az amerikai polgárokról a világ csalói. Aggasztó adatokra derült fény.


A bizottság friss jelentéséből kiderült, hogy tavaly összesen 2 millió 781 ezer 161 csalással kapcsolatos bejelentés érkezett a kormányszervhez. Az incidensek 25 százaléka pénzveszteséggel járt, a teljes károkozás körülbelül 5,9 milliárd dollár, azaz nagyjából 1 858 milliárd forint volt. Ami igazán aggasztó, az az, hogy a csalásokból származó veszteségek összértéke 70 százalékkal magasabb volt 2021-ben, mint a megelőző évben.

Ebből az összegből 2,3 milliárd dollárért az úgynevezett imposztor csalások feleltek, melyek során a bűnözők valaki másnak adják ki magukat, hogy pénzt csaljanak ki áldozataikból. 2020-ban ez a fajta csalás 1,2 milliárd dolláros kárt okozott.

Az online webshopok 392 millió dollárt „nyeltek be” illegálisan a megelőző év 246 millió dollárjához képest.

Az FTC a felsoroltak mellett 1,4 millió személyazonosság-lopást is regisztrált.

Idős kontra fiatal

Kiderült, hogy a 20-29 év közötti fiatalok jóval gyakrabban estek a csalók áldozatául, mint az idősebb, 80 év feletti polgárok. A fiatalok 41 százaléka szenvedett anyagi károkat, ha valamilyen csalással találkozott, szemben az idősebbek 17 százalékával.

Érdekes azonban, hogy az idősebbek nagyobb összegeket „fizettek ki” a bűnözőknek: esetükben 1500 dollár volt az átlagos veszteség a fiatalok körülbelül 500 dolláros eredményéhez képest.

Az FTC a közelmúltban a romantikus csalásokat is szemügyre vettek, amelyek tavaly több mint 547 millió dollárnyi kárt okoztak. Ez 80 százalékos növekedést jelent a 2020-as, és hatszoros gyarapodást a 2017-es eredményekhez képest.

A romantikus csalásokból eredő pénzügyi veszteségek az elmúlt években az egekbe szöktek, öt év alatt összesen több mint 1,3 milliárd dollárral gazdagodtak a pofátlan bűnözők.

Az ajándékutalványos bűnözők is megérnek egy misét, róluk EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk bővebben.

Hogy jön ide az éhezés megoldása?

Elon Musk tavaly októberben bejelentette, ha az ENSZ egy részletes akciótervvel be tudja bizonyítani, hogy hatmilliárd dollár véget vethet a világon az éhezésnek, akkor minden további nélkül megválik a Tesla-részvényeinek egy hányadától, és teljes egészében finanszírozza a projektet. A szervezet bemutatta a tervet. Az amerikaiktól tavaly kicsalt összeg ennél 100 millióval alacsonyabb, de ha csak ennyi hiányozna az éhínség felszámolásához, az már valószínűleg megoldható lenne.

Ne hagyd ki!