Egyre duzzad a "számla" végösszege a szakemberek szerint
Fotó: Shutterstock

Elkezdték megfizetni a britek a Brexit árát

Az elmúlt hetekben gazdasági kérdésektől volt hangos a londoni parlament. A finanszírozhatatlannak vélt gazdaságpolitikájába bele is bukott a brit miniszterelnök. Szakértők szerint az Egyesült Királyság elkezdte megfizetni a Brexit árát.


Negatív rekord: 44 napig bírta a brit miniszterelnök

Mindössze 44 nap után lemondott az Egyesült Királyság miniszterelnöke, ami negatív rekord az ország történelmében. Liz Trusst bukása leginkább népszerűtlen gazdaságpolitikai elképzeléseivel magyarázható.

A már korábban menesztett pénzügyminisztere - Kwasi Kwarteng - szeptember végén átfogó adócsökkentési csomagtervet jelentett be. Ezt azonban példátlan - a font árfolyamának meredek zuhanását, a brit állampapírok hozamának ugrásszerű emelkedését okozó, és így soron kívüli jegybanki adósságeszköz-vásárlási intervenciót is igénylő - piaci felfordulás követte, mivel nem volt biztos a 45 milliárd font értékű program finanszírozhatósága.

Emellett a brit választók tetszését az sem nyerte el, hogy a programcsomag leginkább a gazdagoknak kedvezett. A zűrzavar miatt - ami a Bank of England 65 milliárd font értékű állampapír-vásárlási programja nyomán sem ült el teljesen - zuhanni kezdtek Liz Truss és a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt (a toryk) támogatottsága.

Ebben a helyzetben a toryk frakciójának számos tagja nyíltan Liz Truss ellen fordult, ezért múlt csütörtökön bejelentette a lemondását. A helyét korábbi ellenfele, Rishi Sunak vette át.

Sok múlhatott a Brexiten

Truss lemondása kapcsán az ír miniszterelnök, Micheál Martin kifejtette: a brit válság az Európai Unióból történő kilépésről döntő népszavazásból ered, hiszen sokan nem gondolták át, milyen óriási gazdasági és piaci hatásai lesznek – jegyzi meg a Qubit.

Az ő véleményét osztja több európai gazdasági lap is. Például a Financial Times szerint egyértelmű, hogy a Brexit súlyosan gyengítette a brit gazdaság ellenálló képességét. Ugyanis „amikor a piacok megijednek, nincs ami megnyugtassa őket”.

Az Egyesült Királyság Költségvetési Felelősségi Hivatalának (OBR) a becslése pedig az, hogy amíg a pandémia 2 százalékkal csökkenti a brit GDP-t, addig a Brexit számlájára 4 százalékos zsugorodás írható hosszú távon, ezért évente több tízmilliárd fonttól esik el a brit gazdaság.

Az ír Gazdasági és Társadalomkutató Intézet (ESRI) lefrissebb adatai szerint az Egyesült Királyságból az EU-ba irányuló kereskedelem 16 százalékkal marad el attól a szinttől, amelyet a Brexit megvalósulása nélkül jósoltak. Az EU-ból a brit gazdaságba folyó kereskedelem szintje pedig ennél is rosszabb: 20 százalékkal alacsonyabb lehet.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy az úgynevezett válási díj összegének becslései is egyre nőnek – ez legnagyobb részben az az összeg, amit az Egyesült Királyságnak ki kell fizetnie az EU-nak azon uniós projektek finanszírozására, amiket még a britek EU-s tagsága alatt indítottak. A teljes díjat a 2020-as kilépés idején 35 és 39 milliárd font közé becsülte a brit kincstár, de idén nyáron már 42,5 milliárd fontban állapította meg.

Ne hagyd ki!