Az intel például 20 milliárd dollárból épít chipgyárat Ohióban
Fotó: Shutterstock

Az amerikai cégek újra felfedezik Amerikát

Jelentősen növelték az amerikai cégek a beruházásaikat az első negyedévben: sorra telepítik haza a beszállítói kapacitásaikat más országokból. Túl hosszúra nyúltak az ellátási láncaik, és jócskán szakadoztak is az elmúlt években. Elindult a deglobalizáció.


Újrarendeződhet a világgazdaság

Az S&P 500-as amerikai tőzsdeindex vállalatainak jelentős rész közölte az első negyedéves eredményeit a napokban. Az adatokból jól látszik, hogy átlagosan 20 százalékkal emelkedett a beruházásaikértéke az egy évvel korábbiakhoz képest, ami az elemzőket is meglepte. A jelenség ráadásul az ingatlanszektoron kívül minden ágazatban megfigyelhető – írja a Financial Times-ra hivatkozva Napi.hu.

A beruházások növekedés mögött leginkább az állhat, hogy egy esetleges recessziónál is nagyobb problémát jelenthetnek a túl hosszúra nyúló ellátási láncok. Korábban a cégek jelentős termelési kapacitásokat helyeztek ki külföldre. Az elmúlt években azonban a koronavírus-járvány okozta lezárások, valamint az orosz-ukrán háború miatti korlátozások következtében akadozni kezdett a beszállítás.

Drágább lehet, de a kényszer nagy úr

Az USA gazdasága az idei év első negyedévében nagy meglepetésre zsugorodott. Több szakértő szerint a Fed törekvései az infláció megfékezésére recesszióba sodorhatják Amerikát. A beruházások növekedése egy ilyen környezetben különösen nagy terhet jelenthet azoknak a cégeknek, amelyek függenek a belső fogyasztástól.

A gyártás hazatelepítése, az ellátási láncok kockázatainak átszervezése eléggé költséges folyamat. A beruházási költségek jellemzően olyan tételt jelentenek, amelyet a cégek igyekeznek a barátságtalanabb időszakokban visszafogni, most azonban többet kell költeniük, mint amennyit egyébként tehetnének

- nyilatkozta Savita Subramanian, a Bank of America vezető részvénystratégája.

Nem minden amerikai cég jár rosszul a deglobalizációval

Miután a Walmart a napokban közölte, hogy 60 százalékkal fogja növelnie beruházásait az automatizációjának javítása, valamint az ellátási láncainak erősítése érdekében, a részvényei 11 százalékot estek. Mindeközben az Intel is bejelentette, hogy 20 milliárd dollárból fog építeni gyárat Ohio-ban. A hírek hatására a két cég beszállítóinak a részvényei viszont emelkedni kezdtek.

A portál által idézett autóipari beszállító egyeneses arra a következtetésre jutott, hogy ebben az évtizedben a deglobalizáció lehet a legjelentősebb fordulat az Egyesült Államokban. Lourenco Goncalves acélipari szakember szerint, ha például az Intel hazatelepíti a chipgyártását, azzal lehetőséget fog teremteni az amerikai autógyáraknak arra, hogy bővítsék a kapacitásaikat.

Az infrastrukturális befektetésekkel foglalkozó Brookfield Infrastructure Partners becslése szerint a most induló deglobalizáció akár további beruházásokat is maga után vonzhat Amerikában.

Ne hagyd ki!