Hálaadásnapi ünnepi astal, középen a elmaradhatatlan pulykával
Fotó: Shutterstock

Nem lesz elég pulyka Hálaadásra a lehetőségek hazájában? Megeshet

Hálaadásnapi klasszikus fogások kerültek veszélybe az Egyesült Államokban, miután hiány lépett fel az alapanyagokból a globális kereskedelmi láncok problémái miatt. Tovább tetézheti a bajt, hogy elszálló inflációról számoltak be amerikai hírportálok.


Szegényes hálaadás

Veszélybe került sokak hálaadási vacsorája az Egyesült Államokban a nemzetközi ellátási láncok fennakadásai miatt – írja a The Wall Street Journal. Az ünnepi asztalra kerülő több, hagyományos fogás alapanyagából, mint például pulykából, vörösáfonyából, jamgyökérből, édesburgonyából és különféle pitékből is hiány lépett fel az észak-amerikai piacokon.

Az üzleti-politikai portál szerint a pulykából például már egy hete elfogyott az országos készlet 60 százaléka (a hálaadás ünnepnapja november 25). A hírportál emellett említést tesz arról is, hogy az élelmiszerek és a háztartási kellékek kínálatában egyébként 4-11 százalékos visszaesés tapasztalható az egy évvel korábbihoz képest. Különösen kellemetlen ez annak a tükrében, hogy az amerikai szupermarketek üzemeltetői idén jóval korábban kezdtek hozzá az ünnepi slágertermékek beszerzéséhez.

Elszálltak az árak

Az erősen jobbra húzó Breitbart.com pedig azt ecseteli, hogy minden idők legdrágább hálaadási vacsorája lehet a mostani. Egy pár nappal korábbi cikkében pedig arról számol be, hogy a feldolgozott pulyka ára 40,7 százalékkal, a gabona ára 40,8 százalékkal, a marha- és borjúhús ára pedig 41,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbiakhoz képest.

Emiatt is az élelmiszerek összességében 10,5 százalékkal drágultak, amihez jelentősen hozzájárul a benzinár 90 százalékos emelkedése. A repülőjegyek árában viszont nem történt változás tavaly óta, továbbra is a pandémiát megelőző árszint alatt vannak.

Az otthoni fűtőolaj ára is nagyon robbant: 115 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt. A háztartási földgáz 28,7 százalékkal, a háztartási elektromos áram pedig 5,6 százalékkal kerül most többe az USA-ban, mint az előző év azonos időszakában. Az Egyesült Államokban így 6,2 százalék volt októberben az infláció 2020 tizedik hónapjához képest, amely 30 éves rekordot jelent az észak-amerikai ország történetében.

Ne hagyd ki!