Betakarítják a pálmafa termését, ebből lesz az olaj

Szüretelés pálmaültetvényen

Fotó: Shutterstock

Van, aki nyerne az étolajhiányon, nem is keveset

Malajzia, a világ második legnagyobb pálmaolaj előállítója vissza akarja szerezni piaci részesedését, kihasználva a globális étolajhiányt. Az ország minisztere azt mondta, nem hagynak veszendőbe menni egy jó krízist.


A pálmaolaj sok termékben megtalálható az ajakrúzstól a tésztáig, bár nemrég még az előállítása körüli környezetvédelmi aggályoktól volt hangos a világ. Most azonban lehet, hogy a szükség mégis újragondolásra kényszeríti a harcos ellenzőket.

Erdőirtás, kizsákmányolás

Korábban a két legnagyobb gyártó országot, Indonéziát és Malajziát azzal vádolták, hogy az ültetvények gyors kiterjesztése érdekében

esőerdőket vágnak ki, és az azokon dolgozó bevándorló munkásokat kizsákmányolják.

Emiatt az elmúlt években sok cég jelent meg a piacon pálmaolajmentes termékekkel, az Európai Unió pedig, amely a világ harmadik legnagyobb pálmaolaj-felvásárlója, úgy döntött: 2030-ig a kivezeti a pálmaolaj-alapú biüzemanyagokat.

Az Iceland nevű brit szupermarket lánc sajátmárkás termékeiben még 2018-ban beszüntette a pálmaolaj használatát, azonban nemrég arra kényszerült, hogy újra az ellentmondásos termékhez nyúljon. Az Ukrajna ellen indított orosz háború sok más mellett étolajhiányt okozott a világpiacon. Indonézia erre válaszul beszüntette a pálmaolaj kivitelét.

Igaztalan propaganda 

Malajzia egész más taktikát kíván követni. Zuraida Kamaruddin malajziai miniszter azt mondta:

kormánya nem hagy veszni egy jó krízist.

Eljött az ideje, hogy szembeszálljunk az ártalmas propagandával, amely aláásta a pálmaolaj hitelét. Mi bemutatjuk ennek az aranyszínű olajnak számtalan jótékony hatását

- tette hozzá.

Zuraida szerint az étolajak magas ára a világpiacon várhatóan 2022 első felében megmarad, az Európai Unió részéről pedig hamarosan növekvő keresletre számítanak a napraforgó- és szójaolaj készletek szűkössége miatt.

Egyiknek krízis, másiknak lehetőség

Az Unió növényi olaj csoportja, a FEDIOL a héten azt közölte, hogy az indonéz kiviteli tilalom egyelőre nem okoz számukra problémát, mert még hetekre elegendő készleteik vannak.

A napraforgóolaj-ellátás bizonytalansága megnövelte pálmaolaj és a szójaolaj iránti keresletet.

Békeidőben Oroszország és Ukrajna teljesíti a globális napraforgóolaj-export 80 százalékát.

A malajziai miniszter azt mondta, hogy országa saját javára fordítaná az új helyzetet, és „agresszív kampányoktól” sem visszariadva töltené be a világpiaci hiányt hosszabb távon.

Malajzia és Indonézia együttesen a pálmaolaj 85 százalékát állítja elő. A pálmaolaj-alapú bioüzemanyagok Unióban tervezett betiltásával kapcsolatban a két ország panaszt tett a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO).

Itt írtunk arról, hogy hazánkban az árstop miatt alacsony az étolaj ára, de ha ennek egyszer vége lesz, ugrásszerű drágulásra lehet számítani. Ebben a cikkben pedig arról lehet olvasni, hogy az erősen exportgabona-függő közel-keleti és észak-afrikai országok máris a krízis határára sodródtak az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt.

Ne hagyd ki!