Oroszország új célpontja a Hold
Fotó: Shutterstock

A Holdon keresi a sikert Oroszország

A Hold déli pólusához küld leszállóegységet Oroszország. A szerkezet még ebben a hónapban megérkezhet az égitestre. Úgy tűnik, egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés a Föld kísérője iránt, hiszen az oroszok mellett az Egyesült Államok és Kína is bázist készül építeni a felszínén.


A Holdat kutatják az oroszok

1976 után újra orosz űreszköz száll le a Hold felszínére, várhatóan augusztus 23-án. A szerkezetet augusztus 10-én indult útnak, majd nagyjából öt napig tartó út után tegnap, azaz kedden állt Hold körüli pályára. Onnan fogja a holdfelszínt vizsgálni néhány napig. Ezalatt az idő alatt a landolás három lehetséges helyszíne közül a Roszkoszmosz szakemberei kiválasztják a legmegfelelőbbet a déli pólus közelében. A holdraszállás után olyan jeget fognak keresni, ami vízzé, oxigénné vagy rakéta-üzemanyaggá alakítható.

A Reuters megjegyzi, a Luna-25 leszállóegységet egy Szojuz 2.1a típusú rakétával indították útnak az oroszok a Földről.

A HVG pedig hozzáteszi, felértékelődött a Hold a nagyhatalmaknál az utóbbi időben, hiszen Oroszország mellett az Egyesült Államok és Kína is bázist tervez építeni rajta. A holdhódítás elsődleges célja, hogy kiaknázzák az ott rejlő erőforrásokat. Emellett jó kiindulópontja lehet a Marsra irányuló küldetéseknek is.

Mobilhálózat is épül a Holdon

Azonban Európai is részt vesz a Holddal kapcsolatos küldetésekben. Például 4G-s mobilhálózatot fog építeni az égitesten a Nokia. A finnek már idén megvalósíthatják a terveiket. Az infrastruktúrát egy SpaceX-rakéta fogja eljuttatni az Holdig, de nem annak felszínéig. Az egységnek saját meghajtórendszere lesz, amivel önállóan végre tudja hajtani a leszállást a Shackleton-kráterben.

Egy Nova-C holdi leszállóegységben lévő bázisállomás fogja szolgáltatni a mobilhálózatot, amit az Intuitive Machines gyárt. A működéséhez szükséges energiát pedig egy napelemes rover adhatja. A mobilhálózatot a NASA Artemis 1 missziójának űrhajósai fogják használni. Ennek a programnak a célja, hogy 1972 után először, ismét ember lépjen a Hold felszínére.

A Nokia be akarja bizonyítani, hogy a Földön használt mobilhálózatok képesek az űrmissziók kommunikációs szükségleteit is kielégíteni. Az űrhajósok a hálózat segítségével egymással is kommunikálhatnak, valamint valós időben küldhetnek adatokat, például videókat a Földre.

A Holdon termesztene növényeket Európa

Egyébként több olyan sikeres kísérletet végeztek kutatók az utóbbi időben, melyek a Földön kívüli növénytermesztés témakörét érintették. Például tavaly a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái segítségével a Holdról hazahozott talajmintán. Az égitest talaja, a regolit, a növények fejlődéséhez szükséges számos tápanyagban gazdag, azonban vízben szegény.

A probléma megoldására az Európai Űrügynökség (ESA) hidropónikus gazdaságot hozna létre a Holdon, ahol műtrágyává alakítanák a holdi talajt. Azzal dúsított, tápanyagokban gazdag vízben növesztenék a gyökérzeteket. Ez három lépésben valósítható meg. Először a regolitot át kell engedni egy válogató eszközön, majd egy feldolgozó üzemnek ki kell vonnia belőle a tápanyagokat. Végül a kinyert hasznos anyagokat fel kell oldani vízben, és a növényeknek épített üvegházba pumpálni.

A feladatra rávetette magát a norvég Solsys Mining cég is, amely tavaly decemberben indított egy hasonló, egyéves (és 100 ezer eurós, azaz 38 millió forintos) projektet. Ők sikerrel termesztettek babot, amihez tápanyagforrásként szimulált regolitot használtak.

Ne hagyd ki!