Jack Dorsey, a Twitter alapítója fekete öltönyben néz valakit egy épület előtt

Jack Dorsey, 2019.

Fotó: Shutterstock

Távozik posztjáról a Twitter alapító-vezérigazgatója, de miért?

Jack Dorsey, a Twitter alapítója és egyben vezérigazgatója úgy döntött, ideje átadnia a terepet másoknak, és azonnali hatállyal lemondott a közösségi média vállalat vezetői posztjáról.

Egy korszak vége

A hírt a Twitter megerősítette. Dorsey utódja a vállalat technológiai vezérigazgató-helyettese, Parag Agrawal lesz. A 45 éves alapító szűkszavúan indokolta döntését:

Azért döntöttem úgy, hogy elhagyom a Twittert, mert úgy gondolom, a cég készen áll arra, hogy továbblépjen az alapítóin.

Dorsey 2006-ban alapította a jelenleg közel 38 milliárd dollárt érő közösségi platformot. Első vezérigazgatói megbízatása csupán két évig tartott, ugyanis 2008-ban megfosztották pozíciójától. Végül 2015-ben, Dick Costolo távozásával ismét elfoglalhatta a vezetői széket.

Dorsey bő hatéves vezetése alatt 85 százalékkal gyarapodott a cég piaci értéke. Sikerei ellenére nem volt zökkenőmentes az elmúlt időszak, tavaly az egyik részvényes, az Elliott Management megpróbálta leváltani. A befektetéskezelő vállalat milliárdos alapítója, Paul Singer azt nehezményezte, hogy Dorsey a szintén általa alapított Square pénzügyi technológiai cégnél is vezérigazgatói pozíciót tölt be. Singer követelte, hogy valamelyik posztról mondjon le.

Dorsey az igazgatótanács tagja marad mindaddig, amíg mandátuma a 2022-es részvényesi közgyűlésén le nem jár.

Komoly kihívások

Dorsey már korábban is hangoztatta, hogy Agrawal a tökéletes utód, aki véleménye szerint mélyen megérti a céget és annak igényeit. Agrawal előtt komoly kihívások állnak, ugyanis a Twitter vezetősége és tulajdonosi köre agresszív célokat tűzött ki 2023-ra:

  • az aktív napi felhasználók számát 315 millióra kell növelni
  • az éves bevételeket minimum meg kell duplázni

Agrawal több mint egy évtizede a Twitter csapatát erősíti, 2017-ben töltötte be a vezérigazgató-helyettesi pozíciót. Ő felelt a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást magában foglaló stratégia kialakításáért és megvalósításáért. Olyan projekteket vezetett, amelyek célja az volt, hogy relevánsabb tartalmak jelenjenek meg a felhasználók idővonalain. Minden bizonnyal neki van a legnagyobb esélye arra, hogy megvalósítsa az ambiciózus célkitűzéseket. Ha más nem is, Dorsey mindenképp így látja.


Ne hagyd ki!