Feltalálóknak muszáj volt előállniuk egy hűtő szemeteskukával a trend miatt
Fotó: Shutterstuck

Ha így tárolod a szemetet, nem lesz büdös

Mínusz 11 Celsius-fokosra fagyasztja a szemetet, így szünteti meg szinte teljesen a hulladék szagát a japán kutatók találmánya, a modern szemeteskuka. Az energia-fogyasztása és az ára nem éppen baráti, a termék azonban nagyon népszerű Japánban.


Fagyasztó és szemetes

A Clean Box, azaz „tiszta doboz” nevű fagyasztó szemeteskukát a japán Nakanishi Kinzoku Kogyo cég dobta piacra. A termék egyedisége abban rejlik, hogy mínusz 11 fokra hűt le mindent, ami bele kerül, így lassítja le a bomlási és erjedési folyamatokat, és szünteti meg szinte teljesen a kellemetlen szagokat – írja a rakéta.hu.

A kukákat azonnal alkapkodták, miután megjelentek a szigetország piacain. Közösségi finanszírozásból pedig egy nap alatt 27 millió forintnak megfelelő jent gyűjtött össze a gyártó, amiből folytatni tudta a gyártását, így augusztusban visszatérhet a termékekkel az áruházakba.

Szóval ez szemetes vagy fagyasztó?

A szerkezet egy kis méretű fagyasztó, csak más a funkciója. És miért annyira népszerű ez Japánban? A cég közleménye szerint azért, mert

egyre terjed az országban az a szokás, hogy ahelyett, hogy időben kidobnák a szemetet, a japánok inkább a hűtőben tárolják, így kevésbé érzik a szagát. A gyártó egy kutatásra hivatkozva megjegyzi, hogy a szigetországbeliek nagyjából ötöde pakolhatja manapság a hulladékot a hűtőszekrénybe.

A japánok egyébként gyakran élnek nagyon kis méretű lakásokban, a nyarak pedig nagyon melegek, ezért a szemét szaga hamar elviselhetetlenné válhat. A szemét tárolása pedig kimondottan körülményes, hiszen sokkal inkább szelektálják, mint más országokban.

Olcsóbb lenne, ha vennének egy hűtőt

A Cean Box 20 liter űrtartalmú, 69 centiméter magasságú, 23 centiméter széles és rozsdamentes acélból készült. Nagyon csendesen működik, az energiafogyasztása pedig 124 kWh/év, ami nagyjából egy hűtőszekrényének felel meg.

Az ára körülbelül 132 ezer forinttal megegyező japán jen, tehát akár egy nagyobb hűtőt is vásárolni lehetne a költségén.

A gyártó egyébként nem csak hulladék, például használt pelenkák tárolására ajánlja, hanem egyebek mellett kozmetikumok raktározására, vagy törülközők hidegen tartására is (nyáron hideg, nedves törlőkendővel, az úgynevezett oshiborival szívesen frissítik és tisztítják magukat a japánok – a szerk.).

The Conversation

Ne hagyd ki!