Halványsárga jégkrém mentalevéllel tálban
Fotó: Shutterstock

Kis híján a politika áldozata lett egy jégkrémgyártó

Az Unilever bejelentette, hogy ismét kapható lesz a Ben & Jerry’s jégkrém Izraelben. Ezzel egy több éves történet ér véget, amely az izraeli-palesztin konfliktus minden oldalán felbőszítette a jégkrémrajongókat.


Az Unilever eladta a jégkrémgyártó izraeli ágát annak a cégnek, amely már korábban is licenszelte az eladást az országban. Az American Quality Products a Ben & Jerry's termékeket héber illletve arab felirattal látja majd el az izraeli illetve ciszjordániai vásárlók számára. A vétel összegét nem hozták nyilvánosságra.

Liberális imidzs

A vermonti jégkrémcég 1987 óta folytat üzleti tevékenységet Izraelben. Miután a régióban erősödött a feszültség, a céget támadni kezdték amiatt, hogy termékei jelen vannak Izraelben, különösen a nemzetközi felháborodást kiváltó módon betelepített ciszjordániai zsidó területeken. A bírálók azt mondták, hogy ez nem fér össze a Ben & Jerry's liberális imidzsével.

A cég többnyire hallgatott az ügyről. 2015-ben kiposztolták az oldalukra: tudatában vannak annak, hogy a helyi piac mennyire komplex lehet, és hisznek abban: pozitív változást tudnak elérni azáltal, ha megőrzik jelenlétüket a régióban.

2021-ben azonban száznyolcvan fokos fordulatot vett a cég álláspontja. Egy éve, júliusban bejelentették, hogy meghallották és felismerték a rajongók és partnerek aggodalmait, és ki akarnak szállni a jégkrémgyártásból Izraelben, és az árusításból Ciszjordániában.

Semmi se jó

Közben arról tájékoztatták az American Quality Products-ot, hogy nem újítják meg a 2022 végén lejáró együttműködést, hanem egy „más megállapodás” révén folytatódik a jékrémek eladása Izraelben.

Ez ismét felháborodást keltett. Voltak, akik úgy vélték, hogy a cég csatlakozik az antiszemita gyökerű Boycott Divestment Sanctions mozgalomhoz, amelynek célja, hogy megfossza Izraelt az önálló államhoz való jogától. A vádat határozottan tagadták.

Az Unilever teljes mértékben visszautasítja a diszkrimináció és az intolerancia minden formáját. Az antiszemitizmusnak nincs helye a társadalomban

– írták akkor.

Az AQP márciusban beperelte az Unilevert és a Ben & Jerry'st is, állítva, hogy „jogtalanul szüntették meg velük a 34 éves üzleti kapcsolatot azért, hogy bojkottálják Izraelt”.

Az Unilever a mostani eladás után közölte: „ebben a komplex és érzékeny ügyben az eladás a lehető legjobb döntés a Ben & Jerry's számára Izraelben”.

A zsidó állam külügyminisztere is megszólalt, és külön megköszönte az Unilevernek a probléma rendezését.

Ne hagyd ki!