Az amerikai és európai támogatások eltörpülnek a kínai mellett
Fotó: Shutterstock

Elképesztő összeget készül befektetni Kína ebbe az iparágba

Hasonlóan az amerikai és az európai mintákhoz, Kína is óriási összeget készül befektetni a helyi chipgyártásba. Teszi ezt részben azért, hogy az USA szankcióiból eredő technológiai hátrányát ledolgozhassa. Azonban egy ideig eltarthat, mire felveheti a versenyt a nyugati országokkal ezen a területen.


Bekeményített az USA Kínával szemben

A Biden-adminisztráció októberben fogadta el azt a törvényt, amely szűkíti a félvezetőiparban működő és az azt ellátó amerikai nagyvállalatok, illetve azok beszállítóinak exportlehetőségeit. Szakértők szerint az intézkedés évtizedek óta a legszigorúbb Kínával szembeni korlátozás az Egyesült Államoktól.

Az USA nemzetbiztonsági, illetve külügyi érdekeire hivatkozva erősítette meg a fennálló exportkorlátozásokat. A korlátozások leginkább a kínai chipgyártást érintik, mely a többéves technológiai lemaradását még nehezebben hozhatja be.

Az új szabályozás megtiltja minden amerikai technológiát tartalmazó, félvezetőiparban használt, a gyártást bárhogyan támogató berendezés exportját Kínába, akkor is, ha nem amerikai cég terméke. A rendelet - a korábbiakkal ellentétben - minden, az Egyesült Államok tiltólistáján (Entity List) szereplő, kínai tulajdonú vállalatra vonatkozik. Azonban az érintett cégek kérésre, egyedi elbírálás alapján, ideiglenes felmentést kaphatnak az exportkorlátozás alól. Emellett általános exporttilalom lépett életbe a legtöbb olyan külföldi és amerikai komponensre, melyeket kínai szuperszámítógépekbe szánnak.

Kína válasza: óriási összeget fektet a helyi chipgyártásba

A Reuters értesülései szerint a szankcióra válaszul Kína hamarosan egy olyan programot indít, amelyben minden eddiginél nagyobb összeget, mintegy 1000 milliárd jüant (nagyjából 143 milliárd dollárt) fog fektetni a félvezetőgyártásába. Ez nagyjából két és félszerese annak az összegnek, melyet a Biden-kabinet az amerikai félvezetőipar rendelkezésére bocsátott augusztusban, vagy nagyjából amennyivel az EU készül fellendíteni az ágazatot.

A kínai pénz vissza nem térítendő támogatások és különböző adókedvezmények formájában járhat a helyi félvezetőipari szereplőknek. A támogatás legnagyobb része az eszközpark bővítésére és modernizálására, illetve gyárak építésére mehet. Ha igazak az értesülések, ezek költségeibe az állam 20 százaléknyi forrással szállhat be. A csomag része továbbá több, a félvezetőipar felfuttatását elősegítő adóforma.

Időre lehet szüksége az kínai ágazatnak, hogy működjön kormány terve

A szakértők véleménye a tervezett kínai beruházással kapcsolatban az, hogy a befektetések beéréséhez és a szakemberek képzéséhez idő kell. Ezért az ázsiai ország félvezetőiparának a nagyjainak több mint egy évtizedre lehet szükségük ahhoz, hogy a legnagyobb, nyugati technológiát használó félvezetőgyártókkal felvegyék a versenyt – jegyzi meg a hwsw.

Továbbá a legfejlettebb gyártási szintet csak a kihozatali kapacitás jelentős növelésével lehet elérni, azonban ehhez nem elég a kínai felvevőpiac. Európai és/vagy amerikai megrendelőket kell találniuk ahhoz, hogy nagy kihozatal mellett, gazdaságosan üzemelhessenek a félvezetőipari gyártósok. Viszont erre a geopolitikai változások miatt nem sok esély van.

Ne hagyd ki!