Túlhajszoltan és stresszesen inkább hajlanak a  nők a gyermekvállalásra?
Fotó: Shutterstock

69 órás munkahéttel ösztönöznék a gyermekvállalást

A világon Dél-Koreának áll a legalacsonyabban a reprodukciós mutatója. Nagyon kevés gyermek születik, így rohamos növekszik az átlagéletkor. A politikusok most azzal ösztönöznék a gyermekvállalást, hogy harmadával megemelnék az egy héten munkával tölthető maximális óraszámot.


Több munka = több gyerek?

Dél-Koreában módosíthatják azt törvényt, amely a heti munkaidőt 52 órában maximálja (40 óra kötelező plusz 12 túlóra). Az új szabályozás 69-re emelné a munkával tölthet óraszámot - írja a Daily Mail.

A dél-koreai munkaügyi miniszter a javaslat benyújtásakor elmondta, azért van szükség a hosszabb munkahétre, mert ezzel meg lehet emelni az ország reprodukciós mutatóját. Ennek az értéke az ázsiai országban a legalacsonyabb a világon: mindössze 0,78 volt tavaly (átlagosan ennyi születés jutott egy nőre a teljes élethosszt figyelembe véve). A VG megjegyzi, a társadalom újratermelődését a fejlett országokban a 2,1-es termékenységi arányszám biztosítaná. A magyar érték nagyjából 1,6.

Hogy is van ez?

A tárcavezető hozzátette: a nők az extra munkaórákban előre ledolgozhatnák azt az időszakot (vagy annak egy részét), amikor terhesek, vagy otthon vannak a gyermekükkel. Ha felhalmozzák a túlórákat a későbbi szabadságért cserében, az a választási lehetőségeiket szélesíti. Manapság sokaknak választaniuk kell a karrier és a gyermeknevelés között.

A törvénymódosítás lehetőségét persze számos kritika érte.

Amíg a férfiak hosszú órákat fognak dolgozni, és mentesülnek a nevelés kötelezettsége alól, addig a nőkre a teljes feladat rászakad

- jelentette ki a dél-koreai női szövetség, akik szerintük a lépés egyenesen ártalmas a nőkre.

Mellettük a legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt is jelezte, nem támogatja a törvénymódosítást, valamint a szakszervezeteknek sem tetszik az elképzelés.

Legálissá teszik a reggel 9 órától éjfélig tartó munkavégzést öt egymást követő napon. Nincs tekintettel a munkavállalók egészségére és pihenésére

– áll a Koreai Szakszervezeti Szövetség közleményében.

Viszont a vállalkozói oldal kimondottan üdvözölte a kormány javaslatát.

Túlterhelt a lakosság

Dél-Korea „előkelő” helyet foglal el azon a listán, amelyen a világ alváshiányos nemzetei szerepelnek. Ugyancsak élen jár az öngyilkosságok számát, a röviditalok fogyasztását és az antidepresszánssal élők számát tekintve a fejlett országok között.

Ennek oka történelmi gyökerekre vezethető vissza. Csak néhány évtized telt el azóta, hogy az ország a világ legszegényebb országainak sorából a technológiailag leginkább fejlett államok közé küzdötte magát. A politika vezetők által fűtött népesség bevállalta a mind gyorsabb és keményebb munkát, a végletekig. Ennek egyik eredménye, hogy az emberek túlhajszoltak, stresszesek és alváshiányosak.

Ne hagyd ki!