Újszölött csecsemő egy kórházi ágyon, az anyukája a mellkasára teszi a kezét, Dél-Koreában 2 millió wont kapnának
Fotó: Shutterstock

Ebben a városban forintban félmilliót kap a család, ha érkezik a baba

Dél-Korea az elmúlt években több juttatási csomagot is bevezetett, hogy arra ösztönözze a családokat, vállaljanak gyereket. Most a főváros is akcióba lendült, az újdonsült szülők több százezer forintnak megfelelő dél-koreai wonban részesülhetnek.


Valami elindult

A szöuli városvezetés bejelentette, minden család, amely 2022 folyamán új taggal bővül, kétmillió dél-koreai won jutalomban részesül. A nagyjából 530 ezer forintnak megfelelő támogatásra azok lesznek jogosultak, akik az idei évben regisztrálják saját gyermekük születését. Az összeget kézpénzutalvány formájában kapják meg, amelyet online vagy helyi közösségi házakban kérvényezhetnek. A vouchereket 2022 utolsó napjáig lehet beváltani.

A szöuli városvezetés a kormány példáját követi, amely az elmúlt hónapban több hasonló projektet is indított. Az Országos Egészségbiztosítási Szolgálat 265 ezer forint értékű wont ajánlott fel az újdonsült anyáknak novemberben, illetve 370 ezer forintnyi wont azoknak, akik ikreknek adnak életet.

A dél-koreai hatóságok továbbá feloldották azt a korlátozást is, amely megakadályozta, hogy az újdonsült szülők orvosi költségeket fedezzenek az utalványokkal.

Miért van erre szükség?

A dél-koreai kormány hivatalos statisztikája szerint az ország termékenységi arányszáma 2020-ban 0,84 volt, jelenleg ez a világ legrosszabb eredménye. Viszonyításképp az 1960-as évek robbanásának idején az állam arányszáma 6 volt.

Az Y generáció (milleniálisok) dél-koreai tagjai többnyire azzal érvelnek gyermektelenségük mellet, hogy a gigantikus adóterhek és a megfizethetetlen ingatlanpiaci árak mellett esélyük sincs a családalapításra.

Perspektívába helyezve: olyan alacsony az ország születési arányszáma, hogy az elmúlt években iskolák százait zárták be a kihasználatlanság miatt.

Kérdés, vajon elég lesz-e a pár százezres ösztönző a helyzet orvoslására? Minden bizonnyal nem.

A közhiedelemmel ellentétben nagyon sok ázsiai országban fogy a népesség. Erre korábban Elon Musk és Bill Gates is figyelmeztetett, EBBEN A CIKKÜNKBEN bővebben is foglalkoztunk a jelenséggel.

Ne hagyd ki!