Jakok figyelik az applikáció visszatérést egy havas tájon
Fotó: Unsplash

4 év süllyesztő után visszatér a népszerű titkosított applikáció

A Yik Yak nevű közösségi app a 2010-es évek közepén elképesztően népszerű volt, főleg az egyetemisták és a gimnazisták körében. Végül kiberbántalmazási és zaklatási ügyek tömkelege miatt 2017-ben megszűnt az applikáció. Az eltemetett app most feltámadt, és már elérhető az AppStore-ban!Nem ismerős? Semmi baj!

A Yik Yak-ot egy csapat egyetemista alkotta meg 2013-ban, és szinte azonnal népszerűvé vált a fiatalok köreiben. A Yik Yak-ot a Twitter, a Foursqare, a Reddit, a Quora és a Whisper appok szerelemgyermekeként lehetne jellemezni. Az app segítségével a felhasználók kisebb szösszeneteket, úgynevezett yak-okat posztolhatnak. Az alkalmazás különlegessége, hogy csak a hozzánk térben közeli felhasználókkal oszthatjuk meg gondolatainkat. Ez nagyjából 2,5 kilométeres sugarú területet jelent. Ráadásul az app teljes anonimitást biztosít a posztolóknak. A fejlesztők célja az volt, hogy helyi közösségeket alakítsanak ki, amelyek tagjai számukra fontos információkat közölhessenek a környezetükben lévőkkel. Az ötlet jó volt, amit az egykori 400 millió dolláros piaci érték is alátámaszt. Sajnos azonban a srácok nem számoltak az emberi tényezővel.

Elszabadult indulatok

Az app remekül indult, de az anonimitásnak köszönhetően megjelentek a trollok és a gyűlöletkeltő kommentek is. Hatalmas botrány alakult ki az app körül, amelyet sokan azzal vádoltak, hogy hozzájárul a kiberzaklatás elterjedéséhez. Egyre több iskola tiltotta le az appot, amelyet végül a fejlesztők 2017-ben végleg megszüntettek. Vagyis annyira mégsem végleg. Ugyanis szinte a semmiből az app Twitter fiókja „feléledt", ahol a cég tájékoztatta a követőket, hogy ismét elérhető az applikáció. Egyelőre csak az AppStore-ban, az Egyesült Államok területén, de a fejlesztők biztosítottak mindenkit, hogy hamarosan az Android eszközökre is érkezik az app, ami az egész világon elérhető lesz. A bejelentést Brian Baumgartner, a „The Office" sorozat népszerű színésze koronázta meg az alábbi promóvideóval:

Jó ötlet ez?

Egyelőre nem tudni, hogy mi vár az applikációra, de a fejlesztők elmondása szerint tanultak az eseményekből és felkészültek a problémás felhasználókra is. A hivatalos honlapon található egy tájékoztatás az app közösségi alapelveiről, a szerzők ebben hosszasan értekeznek a gyűlöletkeltő kommentekről és azok hatásáról. Illetve arról is, hogy a cég nem tűri ezeket a megnyilvánulásokat. Az azonban nem derült ki, hogyan fogják kordában tartani az elszabadult trollokat. Talán az javíthat az app esélyein, ami egykor – részben – elkaszálta. A zaklatási ügyek közepette ugyanis a rendőrség letartóztatott néhány fiatalt, akik fenyegető üzeneteket osztottak meg a platformon. Ezáltal kiderült, hogy mégsem annyira anonim a rendszer, mint ahogy a fejlesztők állították.

Ne hagyd ki!