Frank McCourt szerint a közösségi média platformok egyeduralma óriási fenyegetést jelent a társadalomnak. Ki is találta, hogyan lehetne megdöntetni az uralkodó vállalatok hatlmát. A recept egyszerű. A hozzávalók 100 millió dollár, egy csipetnyi blokklánc technológia, és több milliárd ember feltétlen bizalma- írja a Bloomberg.


A Facebookhoz és az Instagramhoz hasonló platformok igazi nagyhatalomnak számítanak a közösségi média piacán. Olyan előnyökre tettek szert, amelyekkel az új belépők nem tudják felvenni a versenyt. Sokan monopol helyzetet kiáltanak. De van, aki ennél is tovább ment. A Los Angeles Dodgers egykori tulajdonosa, a milliárdos ingatlanmogul Frank McCourt szerint a Facebookhoz hasonló vállalatok veszélyt jelentenek a demokráciára és a kapitalizmusra. Az üzletember nincs egyedül az aggodalmával. A világ kormányai új törvényekkel és szabályozásokkal akarják kordában tartani a közösségi média vállalatokat, míg mások a startupok új generációjától várják a megoldást. McCourt úgy döntött, a saját kezébe veszi az ügyet.

Szabadság projekt

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a Facebook hatalmas mennyiségű adatot tárol a felhasználóiról, az emberek kapcsolataitól kezdve egészen a vásárlási szokásaikig. Ezek az információk óriási értéket hordoznak magukban, amit a Facebook igyekszik is kihasználni. Frank McCourt a kriptovaluták alapjául szolgáló blokklánc hálózatban látja a megoldást, nagy terve pedig a Project Liberty nevet viseli. A Liberty a Facebookhoz hasonlóan a felhasználók összes tevékenységeit és adatait eltárolná, viszont lenne egy nagy különbség. Az összes megszerzett információ nyilvános lenne. Persze ez nem azt jelenti, hogy boldog-boldogtalan látná, hogy a szomszéd Marika néni milyen oldalakat követett be az elmúlt héten. A lényeg az, hogy a Project Liberty a Facebookkal ellentétben nem sajátítaná ki a felhasználók adatait. Bármely új startup hozzájuk férne, így hatalmas verseny alakulna ki a cégek között, ahol az nyer, aki legjobb szolgáltatást nyújtja. Ezáltal megszűnne például a Facebook monopol helyzete. Ráadásul a felhasználók is szabadon átvihetnék a kapcsolataikat és a beállításaikat egyik platformról a másikra.

A kriptovaluták esetében a tokenek információit a blokklánc hálózat a felhasználók digitális pénztárcáiban tárolja. Erre építene a Project Liberty is, csak esetében a tárolt információk a felhasználók adatai lennének. Így elkerülhető lenne, hogy egy cég egyeduralkodóvá váljon a piacon. Frank McCourt 100 millió dollárt különített el a projekt megvalósítására. 75 millió dollárt fordít a technológia kifejlesztésére, melynek főszereplői a washingtoni Georgetown Egyetem és a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézete. A maradék 25 milliót a piaci szereplőknek szánja, annak fejében, hogy a pénzből a cégek olyan hálózatokat építenek ki, melyek elősegítik a Project Liberty elterjedését. A Twitter alapítója, Jack Dorsey is hasonló kezdeményezésekben látja a megoldást.

Akadnak kétségek

A közösségi média platformok tartalmainak moderálása jelenleg is nagy kihívást jelent a cégeknek, sokan azonban úgy vélik, hogy egy decentralizált hálózat az agresszorok javát szolgálná. Ha valakit kitiltanak egy közösségi oldalról a megnyilvánulásai miatt, a blokklánc segítségével könnyedén átviheti a teljes követőbázisát egy megengedőbb oldalra. McCourt szerint ennek pont az ellenkezője igaz, hiszen bármikor vissza lehet keresni, hogy ki, mit, hol és mikor posztolt.

Ennél azonban nagyobb kihívások is várnak a szabadság projektre. Ahhoz, hogy sikeres legyen McCourt ötlete, a világ összes felhasználójának meg kellene változtatnia az internetezési szokásait. Gondoljunk csak bele, a Facebooknak jelenleg közel 3 milliárd felhasználója van. Nem lesz egyszerű meggyőzni ennyi embert, hogy pártoljanak át a Libertyhez.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!