Lightyear Toy Story Disney Pixar
Fotó: Shutterstock

Egy csók miatt tiltották le több országban a sikerfilmet

A Disney nem kapott engedélyt új Pixar-filmjének bemutatására 14 közel-keleti és ázsiai országban. A Lightyear című alkotást valószínűleg a világ legnagyobb filmipari piacán, Kínában sem fogják játszani a mozik.


A Reuters a film egyik producerétől megtudta: Kína azt kérte, hogy bizonyos részeket vágjanak ki az alkotásból, amelyet a Disney megtagadott, ezért valószínűsíthető, hogy ott sem láthatja majd a közönség.

Büntetendő cselekedet

Az új Disney-filmben van egy azonos nemű pár közötti, rövid csókjelenet, emiatt az Egyesült Arab Emírségekben betiltották. A helyi hatóságok szerint ez a kapcsolat sérti az ország médiatartalmakra vonatkozó szabályozását. A homoszexualitás sok közel-keleti országban büntetőjogi kategória.

Más országok, köztük Szaúd-Arábia, Egyiptom, Indonézia, Malajzia és Libanon képviselői egyelőre még nem válaszoltak a Reuters megkeresésére. Májusban a Disney az új Marvel-filmből nem volt hajlandó kivágni a hasonló utalásokat, így Szaúd-Arábiában és néhány más közel-keleti országban nem is mutatták be.

A Lightyear a nagysikerű Toy Story franchise előzményfilmje, amely a központi karakter, Buzz Lightyear eredettörténetét meséli el.

Szájra puszi 

A filmben Buzz közeli barátja egy nőkollégája, aki egy másik nővel köt házasságot. Az egyik jelenetben bemutatják a két nő kapcsolatának jelentős pillanatait, köztük egy szájra puszit.

A Disney egyelőre nem kapott választ arra a kínai hatóságoktól, hogy vágatlan állapotában hajlandóak-e lejátszani a filmet, de az országban korábban nem engedélyezték a homoszexualitás filmvásznon való bemutatását.

Semmit nem vagyunk hajlandóak kivágni a filmből, különösen olyan fontos jelenetet nem, amely megmutatja Buzznak, mit veszített a választásaival: egy szerető kapcsolatot

– mondta a Reutersnek Galyn Susman producer a film bemutatóján Londonban.

Kína nem élet-halál kérdése a Disney számára: a Toy Story 4-ből az egymilliárd dollárt meghaladó globális jegybevétel csupán 3 százaléka származott az ázsiai országból.

Ne hagyd ki!