Dinoszaurusz Jurassic park Világuralom
Fotó: Shutterstock

A dinoszauruszok visszatérnek, és megint sok pénzt keresnek

A Jurassic World: Világuralom című film ezen a hétvégén debütál az amerikai mozikban. A dinoszaurusz-történet hatodik része a nyár, vagy akár az egész év legnagyobb dobása lehet a filmiparban.

A Jurassic Park franchise az egyik legnépszerűbb brand az Egyesült Államokban az 1993-as első rész óta. Összesen körülbelül 5 milliárd dollárnyi bevételt termelt világszerte.

Miközben sokan lélegzetvisszafojtva várják, vajon a nyitóhétvégén eléri-e az újabb dínós film a százmillió dolláros álomhatárt az Egyesült Államokban, a Comscore összeállította a filmekre lebontott bevételi listát, korrigálva az inflációval. (Az összegek az USA jegyeladásaira értendők.)

5. Jurassic Park III, 2001

Bevétel: 181,1 millió dollár

Inflációval korrigálva: 293,7 millió dollár

A "Jurassic Park III" nem tudta elérni két elődje sikerét.

Ez volt az első olyan film a franchise-ban, amelyet nem Steven Spielberg rendezett, és nem Michael Crichton bestsellerén alapult.

Az alkotás, amelyben Grant visszatér a dinoszauruszok szigetére, hogy megmentsen egy elveszett fiút, a Rotten Tomatoes-on 48 százalékos tetszési indexet ért el.

4. Jurassic World: Bukott birodalom, 2018

Bevétel: 417,9 millió dollár

Inflációval korrigálva: 420,2 millió dollár

Talán a legrosszabb értékeléseket kapta a szériában, mégis szépen termelt. A Rotten Tomatoes szerint 47 százalékos, de ez volt 2018 negyedik legtöbb bevételt hozó alkotása. A történetben Chris Pratt és Bryce Dallas Howard dinoszauruszokat mentenek egy aktív vulkán elől. Ez volt a második olyan film a szériában, amelyből globálisan több mint egymilliárd dolláros bevétel származott.

3. Az elveszett világ: Jurassic Park, 1997

Bevétel: 229 millió dollár

Inflációval korrigálva: 457 millió dollár

A franchise első folytatásában Jeff Goldblum visszatért Ian Malcolm doktor szerepében. Hatalmas reklámkampány tüzelte a várakozásokat, még a filmről elnevezett reggelizőpehelyhet is lehetett kapni, amely dinoszaurusz-lábnyom alakú darabkákból állt. A bemutató idején 72 millió dolláros rekordösszeget ért el Észak-Amerikában.

2. Jurassic világ, 2015

Bevétel: 654 millió dollár

Inflációval korrigálva: 710,1 millió dollár

Ismét megkérdőjelezhetetlen sikert hozott a szériának. Talán a legnehezebb kihívást teljesítette: egy új generációval is megszerettette a dínókat.

A nyitóhétvégén 208 millió dolláros bevételt húzott be, majd minden idők hetedik legnagyobb bevételét besöprő alkotása lett, 1,6 milliárd dollárral.

1. Jurassic park, 1993

Bevétel: 654 millió dollár

Inflációval korrigálva: 710,1 millió dollár

Vannak a kasszasikerek, és van a Jurassic park – írja a CNN. A Steven Spielberg rendezte alkotás a különleges effektjeivel megváltoztatta a mozizás élményét. A mára már klasszikussá vált filmből franchise lett, amelynek részeire a mai napig kíváncsiak a nézők, hamarosan az is kiderül, hogy mennyire.

Nézd meg, hogy állnak a Jurassic-filmek a világ 10 legtöbb pénzt termelő filmje között!


Ne hagyd ki!