vasútállomás, menekült, emberek, csomagok
Fotó: Unsplash

Így osztozik Európa az Ukrajnából menekülőkön

A háború kitörése óta, 2023 április végére a lakosság csaknem 10 százaléka,4 millió ember kényszerült elmenekülni Ukrajnából. Kevesen maradnak nálunk.Jelenleg hány menekült tartózkodik Magyarországon?

Hazánkban egészen pontosan 30 960 menekült státuszú ukrán állampolgár él jelenleg, ez népességarányosan a kelet- és közép-európai térségben a legalacsonyabb arány. De ezzel nem csak közvetlen környezetünkben, hanem összeurópai szinten is a lista végén vagyunk. Ugyanez a szám egy éve 9 ezerrel kevesebb, 21 ezer volt.

Ez is ide kapcsolódik: Ekkora az inlfáció az oroszoknál, a visszaesés az ukránoknál

Ezt a statisztikát erősen torzítja viszont, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkezők nem igényelhetnek menedékes státuszt Magyarországon, és azok sem szerepelnek ebben az adatbázisban, akik vízummal érkeznek. Erről ezt nyilatkozta korábban a Migration Aid vezetője:

“Az állam az alapvető számadatokkal is hadilábon áll. Azok az ukrán állampolgárok, akik rendelkeztek biometrikus azonosításra alkalmas útlevéllel, automatikusan kaptak 90 napos turistavízumot, azóta sem tudni, hogy ők itt maradtak-e vagy továbbálltak.”

De akkor hova is mennek tovább?

menek\u00fcltt\u00e1bor, s\u00e1tor, f\u0171, mez\u0151

Fotó: Unsplash

Legnagyobb számban Németországba (28 százalék), Lengyelországba (25 százalék) és Csehországba tartottak (8 százalék). És a menekültek száma folyamatosan növekszik.

Ha a népességhez arányosan nézzük meg a menekültek számát, a három dobogós: Csehország, Lengyelország és Észtország. Ezekben az uniós államokban több mint 25 menekült jut 1000 helyi lakosra. Ugyanez a szám a teljes Európai Unióban 9, Magyarországon 3.

Ez is ide kapcsolódik: Munkát adnál ukrán menekülteknek? Íme a szabályok!

A menekültstátusszal ez is jár

Mind a magyar jog a magyar menedékes státusszal, mind az EU-s átmeneti védelem 2024 márciusáig biztosítja, hogy a menekültek az EU-n belül bárhol megkaphassák az alábbi jogokat:

  • tartózkodási jog
  • munkavállalási jog,
  • lakhatáshoz, szociális és egészségügyi ellátáshoz való jog

Mindemellett a kiskorúak

  • a gyámsághoz való jogra és
  • a helyi oktatásban való részvételre is jogosultak.

Aa menekültstátusz után nálunk havonta nagyjából 23 ezer forint fenntartási segély – illetve, ha gyerek is van - családi pótlék is jár. Azonban ezt minden egyes hónapban a kormányhivatalban kell kérvényezni.

Forrás: G7

Ne hagyd ki!