KitKat, Twix, Oreo és egyéb márkájú csokik egy automatában, New Yorkban megjelent az első QR-kódos NFT automata
Fotó: Shutterstock

Egy New York-i automata QR-kódokra cserélte a csokikat

A Neon digitális műgyűjtő platform működésbe helyezte a világ egyik első, nem helyettesíthető token-automatáját New Yorkban, melynek célja, hogy az online műalkotásokat olyan könnyen elérhetővé tegye, mint az energiaitalokat, üdítőket, vagy az édességeket.


Színek, galambok

A vállalat még egy csavart, egy kis misztikumot is vitt a projektjébe, ugyanis a vásárlók csak azután tudják meg, hogy milyen NFT került a birtokukba, hogy a masina kiadta az általuk választott csomagot.

A gép Manhattan pénzügyi negyedében, egy kis kirakatban található, amely az „NFT ATM” feliratot leszámítva pontosan úgy néz ki, mint egy hagyományos automata. A gép papírdobozokat ad ki, amelyekben QR-kódok találhatók. Ha valaki megvásárol egy dobozt, és beszkenneli a kódot, a laptopja/telefonja/tabletje azonnal megjeleníti, hogy pontosan milyen NFT került a birtokába.

A csomagok ára 5,99 és 420,69 dollár között mozog. A cég annyit elárult, hogy a QR-kódok kétfajta NFT-t rejtenek: vagy egy színt, vagy egy galambról készül képet.

Mindenkire gondoltak

Az automatán keresztül értékesített NFT-k kivétel nélkül a Solana kriptovaluta blokklánc hálózatán találhatók, amely biztosítja a szén-dioxid-semleges tranzakciókat.

A Neon minél több emberhez akarja eljuttatni a digitális műtárgyakat, ezért az automatái a kriptovaluták mellett fiat valutákat is elfogadnak, így egy hagyományos bankkártyával is igénybe lehet venni a gépeket.

A Neon egy hárommillió dolláros magvető finanszírozási kör után telepítette az első automatát. Anyagilag minden adott a terjeszkedéshez, tervei szerint hamarosan bevásárlóközpontokban és egyéb nyilvános helyeken is üzembe helyezheti NFT-automatáit.

Mi az az NFT?

Az NFT-k egyedi digitális eszközök, amelyek egy virtuális elem – például műalkotás, zene, videoklip vagy tweet – tulajdonjogát képviselik. Az elmúlt hónapokban a sportban, a divatban és a szórakoztatóiparban is komoly kereslet mutatkozott irántuk, egyre több művész, zenész, influenszer, vállalat, sportklub, rajongó, gyűjtő és vásárló szavaz nekik bizalmat. Segítségükkel az alkotók pénzzé tehetik digitális munkáikat, és egyedi, hiteles tulajdonjogot biztosítanak a vásárlóknak.

Félreértés ne essék, bármelyik NFT-t könnyedén le lehet másolni, de ez még nem jelenti azt, hogy egy „jobb klikk, másolás" után egy milliárdokat érő token kerül a birtokunkba. Gondoljunk csak bele, a Mona Lisát is többször megpróbálták lemásolni, hamisítani, mégsem jutottak vele semmire. Nagyjából ugyanez a helyzet itt is. Pontosan vissza lehet követni, ki az NFT eredeti tulajdonosa. Ennek köszönhetően a piac nagyjából úgy működik, mint a hagyományos műkereskedelem.

Ha érdekel, mekkora biznisz van az NFT-kben, számokkal alátámasztva, KATTINTS IDE!

Ne hagyd ki!