Luxusautó luxusmagánrepülő a reptéri kifutón
Fotó: Shutterstock

Harcol a magánrepülőiért Putyin oligarchája

Roman Abramovics szembeszáll az amerikai hatóságokkal magánrepülőgépei védelmében. Az angol Chelsea labdarúgócsapat volt tulajdonosa egy amerikai ügyvédi irodát bízott meg a két luxusgép elkobzásának megakadályozásával, körülbelül 1500 dolláros (több mint 600 ezer forintos) órabér fejében.

Az orosz milliárdost a New York-i Kobre & Kim nevű ügyvédi iroda képviseli. Abramovics ellen ugyan szankciókat vezettek be az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban is, az Egyesült Államokban azonban nem.

Nem vagyok Putyin barátja

Az Egyesült Államok még június elején kapott felhatalmazást Abramovics magánrepülői közül kettőnek a lefoglalására, a milliárdos ezután nem sokkal vette fel a kapcsolatot Kobre & Kimmel.

Az üzletember 1995-ben vásárolta meg az állami tulajdonú energiacéget, a Szibnyeftet, majd egy évtizeddel később eladta, így lett milliárdos. Európai uniós tisztviselők szerint kiváltságosként bejáratos volt Putyinhoz. Az Egyesült Királyság szankciós listáján pedig kremlpárti oligarchaként szerepel, aki évtizedek óta közeli kapcsolatban áll az orosz elnökkel.

Abramovics többször is cáfolta, hogy személyes jó viszonyban lenne Putyinnal, és a háború kitörése után megpróbált közvetíteni Moszkva és Kijev között a békéért, ennek érdekében több országban is járt.

Exporttilalom

Az amerikai igazságügyi minisztérium a bíróságra benyújtott periratban azt állítja, hogy Abramovics magángépei közül kettő márciusban megsértette az exporttilalmat azáltal, hogy orosz területre repült.

Az üzletember Boeing 787-8 Dreamlinere március elején először Dubajból Oroszországba, majd ugyanaznap vissza is repült. A hónap közepén pedig Gulfstream G650ER-ével Isztambulból Moszkvába, onnan Tel-Avivba, vissza Isztambulba majd Moszkvába utazott – sorolja az igazságügyi minisztérium irata.

Törökország, Izrael és Oroszország mind olyan célállomás volt, ahová állítólag a békekötés érdekében látogatott el.

A két luxusgép értéke együtt 410 millió dollár (167 milliárd forint),

ugyancsak az amerikai igazságügyi minisztérium becslése szerint.

Az ügyvédi iroda általában 1900 dolláros (775 ezer forintos) órabérrel dolgozik, de Abramovicsot „diszkontáron” védik majd, 875 és 1450 dolláros órabér közötti összegért – derül ki a két fél közti megállapodásból.

Itt írtunk arról, hogyan adta el Abramovics a Chelsea labdarúgócsapatot.


Ne hagyd ki!