Orosz oligarchák útlevele és rubele, sokan közülük felkerültek egy új nyomkövető oldalra
Fotó: Shutterstock

Az oknyomozó újságírók rátapadtak Putyin oligarcháira

Oknyomozó újságírók egy csapata megalkotott egy honlapot, amelyen bárki megtekintheti, kiket, miért és milyen mértékben szankcionáltak eddig a nyugati országok.


Oroszország vagyonának egy tekintélyes részét korrupt politikusok és jó kapcsolatokkal rendelkező üzletemberek kaparintották meg. Tudni akartuk, hová tűnt ez a tetemes vagyon - ezért vadászni kezdtünk

-olvasható a nyomkövető oldal leírásában, amelyet ide kattintva érhettek el.

Az oldal, amelyet hétfőn élesítettek, 11 oligarcha, illetve azok családtagjai és meghatalmazottjai vagyonát követi nyomon. A megfigyelt ingatlanok, jachtok, helikopterek és egyéb ingóságok összértékét 17,5 milliárd dollárra, nagyjából 5 950 milliárd forintra becsülik.

Az oldalt a „Szervezett bűnözés és korrupció jelentési projekt” (OCCRP) támogatja, amely egy globális oknyomozó újságírói nonprofit szervezet. A weblap létrehozásában különböző kutató- és médiaszervezetek is részt vettek.

Nagyágyúk listája

Az „oligarchalistán” üzletemberek, kormányzati tisztviselők, illetve egy televíziós és rádiós műsorvezető szerepel.

A nyomkövető az Alekszej Navalnij vezette Korrupcióellenes Alapítvány adataiból indult ki, és elsősorban azokat az embereket listázta, akik "aktívan részt vesznek Putyin rezsimjének elnyomásában és korrupciójában".

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov is célkeresztbe került, vagyonának értékét azonban még az oknyomozók sem tudták meghatározni.

Ez még csak a kezdet

A honlap külön felsorolja, hogy az egyes személyekre milyen szankciók vonatkoznak, illetve mely országok vezették be azokat, továbbá ismert családtagjaikat, megbízottjaikat és vagyontárgyaikat is megnevezi.

Mellékeltek továbbá egy ismertetőt arról, hogyan lehet követni az oligarchák repülőgépeit, illetve kifejtették, miért is olyan rendkívül nehéz felgöngyölíteni, hogy az orosz milliárdosok pontosan mekkora vagyonon ülnek. Ezeket a bejegyzéseket ide kattintva találjátok.

Az oknyomozók azt ígérik, hamarosan bővíteni fogják a listát.

Ne hagyd ki!