Tavaly sem festett jól az orosz gazdaság, de nem állt földbe
Fotó: Shutterstock

Mi vár az orosz gazdaságra? Így számol a szakértő

A nyugati szankciók hatásai idén kibontakozhatnak Oroszországban, de az eredményességük egyelőre nem mérhető. Moszkva jelenleg a tartalékait éli fel. Ha azok elfogynak, lépéskényszerben lesznek az oroszok, de több lehetőségük van.


Lassan van eredménye a szankcióknak

Deák András György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa arról beszélt az InfoRádióban, egy év túl rövid idő ahhoz, hogy mérhetők legyenek az Oroszország ellen bevezetett nyugati gazdasági szankciók hatásai. A tavaly februárban megszavazott megszorítások csak hónapokkal később léptek életbe, így azokról sem lehet képet alkotni, nemhogy az újabbakról.

Azonban az jól látszik, hogy nagyjából augusztusig tartott egy háborús nyersanyagpiaci pánik. Az soha nem látott mértékben növelte Oroszország bevételeit a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg tekintetében. Enyhítette az orosz gazdaságot ért negatív hatásokat, ám ilyen okozat idén nem várható. Emellett az ukrajnai agressziója miatt megszakadt kapcsolatai, valamint a pénzpiaci forgalomból való kiszakadása következtében érezhetően logisztikai problémákkal küzd az ország.

Nem jó, de nem is tragikus

Ezen két hatás eredőjeként alakult ki egy bő 2 százalékos reálgazdasági GDP-csökkenés 2022 teljes évében Oroszországban. (…) A költségvetési viszonyokban szerepet játszott az is, hogy a háborúra tekintettel pótadókat vetettek ki, tehát a tavalyi évben tudták fedezni azt a plusz költést, ami a háborúból fakadt. Az idei évben viszont ez nem látszik. Maga a költségvetési tervezés is visszafogottabb volt, mint a tavalyi, kisebb bevétellel számoltak, közben pedig az év első két hónapjában összehozták a teljes éves hiányt

- nyilatkozta Deák András György.

A szakértő szerint idén bontakozhatnak ki a nyugati szankciók. Azt látni lehet, a 2023-ra vonatkozó orosz költségvetési terv megvalósíthatatlan. Fogynak a költségvetés tartalékai, de egyelőre talány Moszkvában is, mi lesz, ha kimerülnek. Igaz, ha szűkösen is, még lehet lehetőségük hitelfelvételre. Esetleg nyomtathatnak pénzt (bár az egyenes út az inflációhoz), vagy csökkenthetik a harctéri aktivitásukat. A megoldás ennek a három lehetőségnek valamiféle hibridjéből alakulhat ki.

Enyhe visszalépés

A szakemberek szerint valószínű, hogy a hivatalos adatokat manipulálják az oroszok, de azok alapján Oroszország GDP-je 3 százalékkal eshetett tavaly, valamint a 14 százalékot érhette el az általános infláció. A költségvetés hiánya 2 százalék lehetett GDP-arányosan. A háború nélkül valószínűsített kibocsátás-növekedés és a tényleges adatok közötti különbség megközelítheti a 108 milliárd dollárt, vagyis az eurázsiai ország GDP-jének a 6 százalékát.

Ahogyan fentebb írtuk, Oroszország az ukrajnai háború elején tetemes hasznot húzott a megugró energiaárakból, azonban ez a profit mára jelentősen csökkent. Emellett az ország védelmi kiadásai majdnem negyedével növekedtek éves alapon, valamint nehezíti a helyzetüket a kivándorlás is. Ráadásul leginkább a képzett szakemberek távoznak az országból.

Ne hagyd ki!