Eric Adams a Marvelből ismert szuperhősök graffitijei előtt beszélget a kriptovalutákról fehér ingben
Fotó: Shutterstock

Bitcoinban kéri fizetését a polgármester, tudja, mit csinál?

New York városának megválasztott polgármestere, Eric Adams Twitter-en jelentette be, hogy az első három havi fizetését bitcoinban veszi fel, ezzel is elősegítve azt a tervét, hogy a Nagy Alma a világ egyik meghatározó kriptovaluta központjává váljon.


Barátságos rivalizálás

New York-ban mindig nagyban gondolkozunk, úgyhogy az első HÁROM fizetésemet bitcoin-ban fogom felvenni, miután polgármesterré avatnak. NYC lesz a kriptovaluta ipar és más gyorsan növekvő, innovatív iparágak központja!

-írta a soron következő polgármester Twitteren válaszolva Anthony Pompliano kriptovállalkozó és befektető keddi bejegyzésére, aki azt a kérdést fogalmazta meg, hogy ki lesz az első amerikai politikus, aki bitcoinban kéri a fizetését?

Adams bejelentése nem sokkal azután érkezett, hogy Miami polgármestere, Francis Suarez közölte, hogy a következő fizetését bitcoinban fogja felvenni. Úgy tűnik, komoly verseny van kialakulóban Miami és New York City között, ahol a „világ legnagyobb kriptovaluta központja" címért folyik a harc.

Bizonyos kérdések azonban zavaróak is lehetnek a nagy rivalizálás közepette, például az, hogy Adams hogyan fog adózni a bitcoin után. Mindenesetre Suarez sportszerűen fogadta a hírt:

Touché…gratulálok a megválasztásodhoz és már alig várom a barátságos versenyünket, hogy városainkat kripto-fővárossá tegyük!

Miami vezet

Suarez korrektsége mögött valószínűleg jó nagy adag önbizalom is rejlik, ugyanis Miami jelentős előnyre tett szert az elmúlt hónapokban. A városvezetés augusztus második hetében jelentette be a világ első városi kriptovalutájának bevezetését, amely óriási sikert aratott. A MiamiCoin pár nap alatt egymillió dollárt hozott a város konyhájára, amelynek kereskedelméhez az OkCoin kriptotőzsde biztosít platformot.

A MiamiCoin protokolljai értelmében a bányászott valuták, azaz a megtermelt források 30 százaléka a várost illeti. Miami vezetése a kriptovalutából származó tőkét arra költheti, amire csak akarja. Az új bevételi forrást elsődlegesen az infrastruktúra és a nyilvános terek fejlesztésére fogják fordítani, de a városi rendezvények és a helyi startupok is részesülhetnek a MiamiCoin megtérüléseiből.

A valuta társalapítója, Patrick Stanley elmondta, hogy a MiamiCoin minden tizedik percben gazdagabbá teszi a várost. Minél többen bányásszák a valutát, annál több pénz áramlik a városhoz, így abban reménykednek, hogy egyre több lakó fog bizalmat szavazni a MiamiCoin-nak. Az alkotók szerint érdemes lenne egy kriptovaluta kincstárat is létrehozni, amely kifejezetten a kriptopénzből származó bevételeket menedzselné.

Bár Francis Suarez igazi kriptovaluta-nagykövetként szolgálja a várost, a szövetségi előírások felett neki sincs hatalma. Ez azért is probléma, mert az Egyesült Államok kormánya jelenleg nem engedélyezi a városoknak, hogy kriptovalutát birtokoljanak. Így Miami vezetősége csak akkor használhatja fel a valutákat, ha azokat előbb átváltja dollárra. Persze ez valószínűleg gondot nem, csak egy kis fejtörést jelent a döntéshozónak.

Ne hagyd ki!