Nagy hatása lehet a globális ritkaföldfémszektorra
Fotó: Shutterstock

Ritka kincsekre bukkanhattak a norvégok a föld alatt

A Rare Earths Norway norvég bányászati cég jelentette be, megtalálhatták Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét Norvégiában. Ez nagy lépést jelenthet a kontinens kínai ritkaföldfém-függőségének csökkentése felé.


Óriási ritkaföldfém-lelőhelyre bukkanhattak Norvégiában

Arról számolt be a Rare Earths Norway bányászcég, megtalálhatták Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét Norvégia délkeleti részén. A vállalat szerint a terület 8,8 millió tonna ritkaföldfém-oxidot tartalmazhat – írja a CNBC.

A felfedezés rendkívül fontos lehet a tiszta energiaforrásokra való globális átállás miatt is, ami a szóbanforgó földfémek keresletének megugrását vonzza magával. Például az új lelőhelyen található, körülbelül 1,5 millió tonna mágnesreleváns ritkaföldfém különösen fontos az e-autók és a szélturbinák gyártásánál.

Nagy mérföldkő ez a vállalat számára, és azt is fontos kiemelni, hogy Európában jelenleg egyáltalán nem folyik ritkaföldfém-kitermelés. Pedig az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2030-ig a kereslete legalább 10 százalékát saját területén termelje ki

- idézi Alf Reistadot, a Rare Earths Norway vezérigazgatóját a HVG.

Nem megy a legjobban az aranybányászoknak manapság

Egyébként a napokban fejezte ki aggodalmát az Arany Világtanács (WGC) a globális aranybányászat jövője miatt. Úgy látják, egyre nehezebb új lelőhelyeket találni. A termelés 2016 és 2018 között tetőzött, azóta pedig stagnálás figyelhető meg – írja a CNBC.

Ugyan négy százalékkal bővült az aranytermelés 2023 első negyedévében is, ám az iparág hosszútávú kilátásai kevésbé ígéretesek.

Az Egyesült Államok Földtani Intézetének becslése szerint a világban körülbelül 57 ezer tonna kitermelhető aranytartalék lehet. Azonban a bányászat bővítését nehezíti az egyre szigorúbb feltételekhez között kormányzati engedélyek megszerzése, valamint a jelentős infrastrukturális beruházások szükségessége. Ráadásul a nagy tőkeigénye mellett az aranybányászat időigényes folyamat is, így gyakran évtizedekig tart.

Az arany árfolyama idén csúcsokat döntött, egyebek mellett a kínai kereslet növekedése és a nemzetközi konfliktusok hatására.

Ne hagyd ki!