2,5 milliárd tonna hozzáférhető széntartalékon ül Magyarország
Fotó: Shutterstock

Szenünk még csak lenne, bányászt viszont lámpással kell keresni

Újraértékelődött a szén szerepe az energiamixben az energetika problémák miatt Európában. Magyarországnak nagyon hosszú időre elég széntartalékai lehetnek. Igény esetén néhány hónap alatt bővíthető a mostani széntermelési kapacitás.


Ismét figyelem szegeződhet a magyar szénbányászatra

A gázellátás miatti bizonytalanság ismét előtérbe helyezte a szenet az európai energiamixben. Ez jelentős fordulat a korábbi évek energiapolitikájához képest, ami eddig a szénfelhasználás fogokozatos kivezetéséről szólt. Magyaroroszágon is sorra zártak be a mélyművelésű bányák az elmúlt évtizedekben, amelyek korábban az ország energiabázisának a jelentős részét adták.

A szén erőműben történő elégetése az egyik legkörnyezetszennyezőbb technológia, ezért fokozatosan kiváltották gázzal, és – az egyre inkább elérhető technológiáknak megfelelően – a megújuló energiahordozók rendszerbe állítása is megindult. Így kapott egyre nagyobb szerepet a napenergia hasznosítása mellett a biomassza és a földhőt hasznosító geotermia. Természetesen az alaperőművek közül továbbra is a legfontosabb a Paksi Atomerőmű, amely a gerincét adja a hazai energiaellátásnak

- idézi Riz Gábort, a lignittermelés növeléséért, valamint a villamosenergia- és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztost a VG.

Növekedhet a magyar szénkitermelés?

Jelenleg néhány, elsősorban lignitet termelő külszíni bánya működik az országban, például a Mátrai Erőmű két bányatelke: Visonta és Bükkábrány. Ezek mellett Ormosbánya és Sajókaza környékén van külszíni bányászat. A Dunántúlon csak a dudari üzemel. Az utóbb említett bányákból évente néhány százezer tonna szenet bányásznak, amíg a Mátrai Erőmű két telepén pármillió tonnát.

Az európai energetikai problémák miatt a magyar kormány terveiben szerepel a hazai lignit- és barnaszén-kitermelés fokozását, lehetőleg a klímapolitikai célok fenntartása mellett. A politikus szerint Magyarországnak jelenleg mintegy 8 milliárd tonna földtani szénvagyona van, melyből több mint 2,5 milliárd tonna - leginkább lignit- és barnaszén-minőségű - kibányászható. Ez körülbelül 200 évre elegendő széntartalék.

Ma számos olyan bányatelek ismert, amely több millió tonna barnaszenet képes biztosítani, ha erre valós igény merül föl. Az aktuális termelési kapacitást néhány hónap alatt is jelentősen lehet bővíteni a bányatelkek gyors feltárásával és a logisztikai utak kiépítésével a felhasználókhoz

- fejtette ki a miniszteri biztos.

Itt írtunk arról, hogy egyre nő a szén szerepe az energiatermelésben.

A magyarországi nagy bányabeezárások óta eltelt 20–30 év, amióta rengetegen pályaváltásra és új élet kezdésére kényszerültek. A a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) vezetői nemrégiben arról beszéltek, hogy az a generáció, mely még meg tudta szerezni a kellő bányatapasztalatot, ma már 50–60 éves és leginkább a nyugdíjba vonulásra készül, mintsem a bányákba való visszatérésére. A bányászat az egészséget rendkívül megterhelő foglalkozás, most pedig nem lenne, aki fizikailag képes lenne visszamenni lignitet fejteni. Szakmai képzés nincs, az idősebbek közül sokan egészségileg megroppantak.


Ne hagyd ki!