Kisállatajtóhoz készült a fejlesztés
Fotó: Shutterstock

Arcról ismeri fel a cicád, kutyád az új rendszer

Kisállat-arcfelismerővel működő ajtót mutattak be kutatók. A technológia alkalmazásával könnyebbé válhat a házikedvencek ki- és visszaengedése a lakásba. Ősszel dobják piacra a terméket.


Korábbi technológián alapul a kisállat-arcfelismerő

Forintra átszámolva eddig több mint 30 millióval támogatták a Kickstarter közösségi finanszírozó oldalon a Petvationt projektjét. A fejlesztésük tárgya egy olyan kisajtó, amely a Face ID-ra emlékeztető arcfelismerő megoldással engedi ki- és vissza a házikedvenceket a lakásba – írja a Rakéta.hu.

Nem ez az első eszköz, amely automatizálni próbálja a kisállatkijárók működését. Létezik például olyan ajtó, amely akkor nyílik ki, amikor érzékeli az állatba ültetett, vagy az állaton lévő RFID csipet. Egy másik technológia pedig akkor nyit járatot, ha ultrahanggal megtalál egy elemmel működő nyakörvet a kisállaton.

A Petvation speciális ajtaja ezzel szemben infravörös sugarakat bocsát ki, mint például az okostelefonokban működő arcfelismerők. Térképet készít az állat pofájáról (bocsánat, az arcáról, a szerk.) és a testtartásáról, azt veti össze az adatbázisába korábban bevitt információkkal. Amennyiben felismeri a kutyát vagy cicát, kinyílik, máskülönben nem.

Az nem egyértelmű, hogy egy adott fajtán belül a különböző egyedeket is meg tudja-e különböztetni a Petvation, de azt ígéri a cég, hogy a jövőben minden házikedvenchez külön időpont lesz beállítható, hogy mikor járhatnak ki a dolgukat végezni.

Nem csukódik rá a kisállatra

A fejlesztő oldala szerint több megoldás is garantálja, hogy az ajtó nem csukódik rá a kutyákra és a macskákra. A mozgásérzékelők mellett egy szenzort is beszereltek, amely fentről azt vizsgálja, hogy bármi akadályozza-e az ajtó bezáródását. Emellett a rendszer minden nyitás után ellenőrzi, hogy az érzékelői szinkronban vannak-e.

A Petvation megoldása a kisállatok személyiségi jogait sem sértheti meg, hiszen a biometriai adataik nem hagyják el az eszközt, vagyis nem felhőben, hanem helyben tárolja a rendszer az információkat.

Hamarosan piacra dobják

Az okos kisállatbejáró várhatóan szeptemberben kerül kiskereskedelmi forgalomba. Két méretben lesz kapható, ötvennégy és hetven centi magas nyílásokkal, kezdetben néhány száz példányban.

A projekt támogatói csomagjai a Kickstarteren százhetven és négyszáz dollár között mozognak. Azonban mielőtt bárki is pénzt fektetne a fejlesztésbe, a portál emlékeztet rá, hogy a legjobb ötletek is végül befuccsolhatnak, akár az alapítókon kívül álló okokból is.

Ne hagyd ki!