Orosz és ukrán zászlókat fúj a szél, a háború a cégek dolgozóit is veszélyezteti
Fotó: Shutterstock

Mit tehet egy cég, ha dolgozói Ukrajnában ragadtak? Itt a példa

Egy San Francisco-i vállalat több mint 250 munkavállalót foglalkoztat Ukrajnában. A háború kirobbanása óta elsődleges célja az, hogy megóvja alkalmazottjait. Nézzük, milyen intézkedéseket vezetett be a JustAnswer a dolgozók életének védelme érdekében.


Az elmúlt két hétben Andy Kurtzig napjai nagy részét azzal töltötte, hogy segélyhívásokat és ukrajnai csapatától érkező sürgős e-maileket válaszoljon meg. Kurtzig a San Francisco-i székhelyű JustAnswer technológiai vállalat alapító-vezérigazgatója, körülbelül ezer fős csapatából 252 munkavállaló dolgozik az ukrajnai Lviv, Ungvár és Kijev városában.

Számomra jelenleg az a legfontosabb, hogy biztonságban tudjam őket

-mondta a vezető.

Ukrajnában nagyjából 200 ezer szoftverfejlesztő él, akik home office-ból dolgoznak nagy amerikai és európai technológiai cégeknek. Egy iparági becslés szerint a Fortune 500-as vállalatok 20 százalékának van távoli fejlesztőcsapata Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban küldött csapatokat Ukrajnában, Kurtzig azt mondja, azóta

minden reggel, amikor felébredek, és minden este, amikor lefekszem, azon gondolkodom, hogyan helyezhetném biztonságba az embereket. Ez egy háború. Ez egy válság. Ez vészhelyzet.

Felkészültek

A JustAnswer 2010 óta van jelen Ukrajnában. A vállalat valójában éveket töltött azzal, hogy felkészüljön egy esetleges orosz invázióra, hogy azonnal megtehesse a szükséges lépéseket az emberek biztonsága érdekében, ha beüt a baj. A cég egészen pontosan a 2014, a Majdanon lezajlott események óta „készül” a támadásra.

Ennek megfelelően a JustAnswer a megszállás első napjától kezdve azon dolgozik, hogy biztonságos helyre szállítsa az alkalmazottakat és családtagjaikat, elsősorban Lvivbe és Ungvárra. A cég mindenkinek fizeti a költözés költségeit, az új albérletek bérleti díját, a szállodai tartózkodást és a buszjegyeket is.

A vállalat emellett kijelentette, továbbra is biztosítja minden olyan alkalmazott fizetését, akit besoroznak katonának, vagy önkéntesként csatlakozik az ukrán hadsereghez a háború alatt.

A cég azon dolgozói, akik nem Ukrajnában tartózkodnak, adományokkal támogathatják az ukrán hadsereget és a civil szervezeteket a lvivi üzleti csoport dedikált csatornáján keresztül. Kedden már több mint 10 ezer dollárt gyűjtöttek az alkalmazottak.

Kurtzig arra is bátorítja a munkavállalókat, hogy írjanak megválasztott képviselőiknek, hogy támogassák Ukrajna népét katonai erőfeszítések, pénzadományok, orvosi segély és menekültek elhelyezése révén.

Kurtzig, aki 2019-ben hat hónapot töltött Ukrajnában családjával, úgy látja, hogy álláspontja túlmutat a politikán:

Ez nem csak az ukrajnai, oroszországi vagy kelet-európai embereket érinti. Ez globálisan mindannyiunkat érint. Ez a demokráciáról, a szabadságról és a lehetőségekről szól. Amit csinálunk, az nem csak a JustAnswerről vagy néhány alkalmazottról szól. Ez személyes.

Hogyan tovább?

A háború ellenére az igazgató úgy véli, fontos, hogy a vállalkozások folytassák tevékenységüket a lerohant országban, hiszen ezzel is segítik Ukrajna gazdaságát. A JustAnswer esetében az osztályvezetők minden nap számba veszik csapatuk elhelyezkedését, elérhetőségét és internetkapcsolatát, hogy összehangolják munkájuk végrehajtását és biztonságát.

Kurtzig továbbra is elkötelezett amellett, hogy ne csak fenntartsa, de még növelje is jelenlétét Ukrajnában, és más üzleti vezetőket is erre ösztönöz. A JustAnswer 2021-ben 87 embert vett fel az országban, 2022-ben pedig további 180 embert kíván alkalmazni. Az orosz invázió óta három állásajánlatot is meghirdetett.

Az üzlet itt fog maradni. Biztosítanom kell, hogy az emberek is itt maradjanak.

-mondta a vezető.

Ne hagyd ki!