Két ember kínai és amerikai zászlókkal díszített bokszkesztyűvel összeüt a szürke világtérkép előtt
Fotó: Shutterstock

Ez az a lista, amire egyetlen cég sem szeretne felkerülni, de megint bővült

Az amerikai kormányzat tucatnyi kínai vállalatot adott hozzá a hírhedt kereskedelmi feketelistájához nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Volt már ilyen, emlékszel?Nincs kegyelem

Az úgynevezett Entity list-re nyolc kínai technológiai vállalat került fel. Washington azt állítja, hogy ezek a cégek részt vesznek a kínai hadsereg kvantumprogramjának fejlesztésében, valamint amerikai termékeket és technológiákat próbálnak begyűjteni a kommunista állam katonai terveinek támogatására. A Kereskedelmi Minisztérium további 16, Kínában és Pakisztánban működő szervezetet és személyt is felvett a listára az iszlámábádi nukleáris és ballisztikus rakétaprogramban való részvételükért. A Biden-adminisztráció összesen 27 taggal bővítette az Entity list-et, amelyre nemcsak kínai és pakisztáni, hanem japán és szingapúri vállalatok és magánszemélyek is felkerültek.

Egy külön rendelet értelmében a Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet is tiltólistára került. A minisztérium ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy az intézmény katonai felszerelést gyártott.

Az Entity list célja, hogy megakadályozza, hogy az amerikai technológiai cégek hozzájáruljanak a kínai és az orosz katonai fejlesztésekhez

A beszállítóknak ezentúl engedélyért kell folyamodniuk ahhoz, hogy kereskedhessenek a feketelistás cégekkel, a kérelmeket valószínűleg minden esetben el fogják utasítani.

A teljes listát ezen a linken találjátok.

A híres tiltás

Donald Trump hivatalai ideje alatt nemzetbiztonsági okokból előszeretettel bővítette a nevezetes listát. Az egyik legismertebb eset 2019-ben történt, amikor a Huawei is megtapasztalhatta az amerikai kormány erejét.

A vállalat elvesztette a hozzáférést az amerikai fejlesztések és technológiák jelentős részéhez. Az egyik legnagyobb problémát az jelentette, hogy a Google szolgáltatásokról is le kellett mondania. A legtöbb Android applikáció ezekre a fejlesztői szolgáltatásokra épül. Az eredmény? Az akkori első számú telefongyártó a hatodik helyre csúszott vissza, és azóta is a túlélésért küzd.

Nemrégiben piacra dobta saját operációs rendszerét, a Harmony-t, erről bővebben EBBEN A CIKKBEN olvashattok.

Ne hagyd ki!