A Vöröskereszt piros-fehér logója egy segélyszervezeti tag piros mellényének hátulján
Fotó: Shutterstock

Megtámadták a Vöröskeresztet, félmillió ember került veszélybe

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) hivatalosan is megerősítette, hogy több mint 515 ezer kiszolgáltatott helyzetben lévő ember adatait lopták el hackerek, miután feltörték egy svájci vállalat szervereit, amelyeken a segélyszervezet az áldozatok személyes információt tárolta.

Gátlások nélkül?

Olyan emberek adatairól van szó, akik a Restoring Family Links programon keresztül kértek segítséget a Vöröskereszttől, hogy megtalálják családtagjaikat, akiktől háborúk, katasztrófák vagy a migráció miatt szakadtak el.

Egyelőre a támadók kiléte és az általuk használt módszer is ismeretlen. Az ICRC leginkább amiatt aggódik, hogy a sok szenvedésen átment és rendkívül sebezhető embereknek még több borzalmat kell átélniük adataik kiszivárgása miatt.

Bár nem tudjuk, hogy kik a felelősek ezért a támadásért, vagy hogy miért követték el, szeretnénk őket megkérni valamire. A tetteik potenciálisan még több kárt és fájdalmat okozhatnak olyan embereknek, akik már így is kimondhatatlanul sok szenvedésen mentek keresztül. Az információk mögött álló valódi emberek, valódi családok a világ legkevésbé befolyásosabb emberei közé tartoznak. Arra kérünk titeket, hogy cselekedjetek helyesen. Ne osszátok meg, ne adjátok el, ne szivárogtassátok ki, és más módon se használjátok fel az adatokat

- mondta Robert Mardini, a Nemzetközi Vöröskereszt főigazgatója.

A hackerek céljait homály fedi, annyit lehet tudni, hogy az adatokat még nem szivárogtatták ki. A Restoring Family Links weboldala a helyzet megoldásáig nem üzemel.

Van esélyük?

A helyzet aggasztó, de bizakodásra adhat okot, hogy a világ kiberbűnüldöző szervei meglehetősen sikeres műveleteket hajtottak végre az elmúlt hónapokban.

Október elején az ukrán bűnüldöző szervek tartóztattak le egy 25 éves hackert, aki több mint 100 vállalatot összesen 150 millió dollárral, átszámítva nagyjából 46,5 milliárd forinttal károsított meg.

Novemberben az Interpol adott hírt az Operation HAEICHI-II nevű négy hónapos nemzetközi műveletéről, amelyben 20 országban összesen 1003 hackert tartóztattak le. Az anyagiakat tekintve csaknem 27 millió dollárt, azaz nagyjából 8,4 milliárd forintot foglaltak le, és hozzávetőlegesen 2350 bankszámlát zároltak.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) januári tájékoztatása szerint sikeresen felszámolták a világ egyik legveszélyesebb hackercsapatát, a REvil-t. Az oroszok azután indították nagyszabású akciójukat, miután az USA sikeresen azonosította a csapat vezetőjét. A rendőrök 25 címet vizsgáltak át, és összesen több mint egy tucat hackert tartóztattak le.

A közelmúltban a magyarok is beszálltak a hackervadászatba, melynek során a kiberbűnözők támadásaihoz használt kritikus fontosságú szervereket kapcsoltak le. A műveletet az Europol irányította, összesen 10 országban tartottak razziákat.

A példákat sokáig lehetne sorolni.


Ne hagyd ki!