A Nyugati pályaudvar homlokzata
Fotó: 123RF.COM

Így alakul át a Nyugati és környéke – Új városrész jön létre

Kiírták a Nyugati pályaudvar és környékének megújítására szóló pályázatot. A beruházás révén többek között kikerülnek a vágányok az Eiffel-csarnokból, megújulnak az aluljárók, összekötik a Westen-parkolóházat a peronokkal. A tervek szerint új városrészt kap majd Budapest.


A beruházás illeszkedik a Duna alatti alagúthoz

Nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdetett a Budapest Fejlesztési Központ a Nyugati pályaudvar és környékének megújítására – jelentette be Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a Nyugati Pályaudvar és környezetének megújítását ismertető honlapon.

Kiemelte: a beruházás révén a Nyugati modern, de a műemléki örökséget tiszteletben tartó átmenő rendszerű központi pályaudvar, az ország főpályaudvara lehet, közösségi közlekedési csomópontként pedig – a Deák Ferenc tér környékét ellensúlyozva – egész Budapest új fókuszpontjává válhat.

Helyi, regionális és országos szinten is a 21. század egyik, ha nem a legmeghatározóbb vasúti közlekedési és urbanisztikai beruházásának tervezése indulhat meg

- tette hozzá.

A beruházás szorosan illeszkedik az idén februárban bemutatott Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiához (BAVS), amelynek egyik legfontosabb eleme az új Duna alagút megépítése. A Duna alatt áthaladó alagút vasúti kapcsolatot létesít majd Kelenföld és a Nyugati pályaudvar között.

A tervezési időszak kezdete a pályázók meghívásával november 22-én indul, a pályaműveket 2022. március 1-ig lehet benyújtani, március 31-én lesz eredményhirdetés.

Két Városmajornyi terület szabadul fel

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook-posztjában a beruházással kapcsolatban kiemelte: 12 építészirodától várnak terveket.

Hozzátette: a Nyugati megújításával 23,5 hektár, vagyis közel két Városmajornyi terület szabadulhat fel és nyerhet teljesen új funkciót Budapest szívében. Új közpark, minőségi zöldterületek, középületek kaphatnak majd helyet.

Fürjes Balázs felsorolta a tervezők feladatát:

  • Új mélyállomás és felszíni, fedett peronok tervezése

A mélyállomást úgy építik meg, hogy később a Duna alatti vasúti alagúttal is összeköthető legyen. A Nyugati forgalmi kapacitása ezzel a duplájára nő.

  • A műemléki Eiffel-csarnok teljes újragondolása

A vasúti vágányok kikerülnek innen, így új funkciót kaphat a csarnoképület, közösségi tér és találkozóhely jöhet létre.

  • Az aluljárók megújítása

A jövőben a Duna alatti vasúti alagút és az északi és déli HÉV-ek összekötésével megvalósuló M5-ös metró is alagútban érkezik majd a Nyugatihoz, így több tízezer négyzetméter felszín alatti közlekedő kialakítása a feladat.

  • A Nyugati tér színvonalas városi térré alakítása

A Westend előtti buszpályaudvarra és parkolóra nem lesz szükség ebben a formában. Kinyitják a csarnoképületet a Nyugati térre, amit be is zöldítenek.

  • Új közpark, középületek és kulturális funkciók a Podmanczky utcához közeli és a Ferdinánd híd mögötti vasúti üzemi területeken.

Új gyalogos és kerékpáros kapcsolatok jönnek létre a Városliget irányába és keresztbe a VI. és a XIII. kerület között.

  • Westend-parkolóház és a peronok összekötése

A cél, hogy a parkolóház P+R-funkcióként támogassa a vasutat, és a peronok közvetlenül elérhetőek legyenek.

Ha mindez megvalósul, Budapesten egy teljesen új városrész születik – új közparkkal, minőségi zöldterületekkel és egy 21. századi, modern pályaudvarral. A Duna alatti alagút megépítésével pedig a Nyugati Magyarország első átmenő rendszerű pályaudvara és a vasúti közlekedés első számú központja lesz

- emelte ki Fürjes Balázs, aki a beruházás honlapján emlékeztetett arra, hogy a Nyugati körüli munkák már elkezdődtek: az egész csarnok megújult. A tetőszerkezet elkészült, a teljes felújítása jövő nyáron fejeződik be, immár zavartalan forgalom mellett. A felújított utascsarnokról itt nézhetsz meg fotókat. A már befejeződött felújítási munkákról pedig ITT, ITT és ITT olvashatsz.

Egy másik fontos tervezett közlekedésfejlesztési beruházás kapcsán a napokban írtuk meg, hogy megkezdődött a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út fejlesztésének előkészítése.

Ne hagyd ki!