Most érdemes beruházni! (x)
Forrás: Unsplash

Most érdemes beruházni! (x)

A pandémia ellenére kiemelten sikeres évet zárt a mezőgazdaság 2020-ban, szinte minden ágazat tudott tartalékot képezni, így 2021-ben folytatódhatnak a beruházások. Simon Attila, az MKB Agrárpartner Programjának vezetője értékelte az elmúlt esztendőt és beszélt az idei finanszírozási lehetőségekről.


A legtöbb szektort súlyosan érintette a válság, az agrárium viszont úgy tűnik, jó évet zárt. Mi az oka ennek a kettősségnek?

Simon Attila: Eddig úgy tűnik, hogy az ágazat továbbra is vírusálló. A mezőgazdaság nagyrészét képező szántóföldi növénytermesztés mögött kiemelten jó év van, mert a termékek átvételi ára most nagyon magas. Igaz, ilyenkor a takarmányárak az állattenyésztés költségeit növelik és a sertésárak a kiemelten magas tavalyi szinthez képest nagyot csökkentek, de még mindig önköltség felett tudnak működni.

Simon Attila, az MKB Agrárpartner Programjának vezetőjeFotó: Alexander Csomor


Változott a válság hatására a mezőgazdaság?

S.A.: Részben igen, főként a fogyasztásban alakultak át a folyamatok, egyre inkább a rövid ellátási lánc vált fontossá. A magyar vásárló ezt igényli is, érzékelhető, hogy a nagy távolságokról érkező élelmiszerek egyre kevésbé népszerűek. A feldolgozott termékek aránya viszont még mindig alacsony itthon. Egyre inkább az tekinthető tendenciának, hogy kockázatmentes és ésszerű beruházásokat valósítanak meg a gazdák. A gépesítés jelenlegi színvonalából adódóan többlet gépi kapacitások is rendelkezésre állnak a szántóföldi növénytermesztésben, de még ezen is lehet fejleszteni.

És azokban a szektorokban, ahol a gépesítés aránya alacsonyabb?

S.A.: A gyümölcstermesztésben például a kézimunkaerő kiváltása továbbra is nehézséget jelent, ezen a területen még nem elég magas az automatizáció, szükség lenne ilyen jellegű beruházásokra.

Mit jelent egy sikeres év a gazdák számára?

S.A.: Egyebek mellett, például azt is eredményezte a tavalyi év, hogy a tavaszi input anyagokat előre meg tudták vásárolni. Feltöltötték a vetőmagkészleteiket, műtrágyából is megvették a szükséges készleteket, ezzel pozitívan tudták indítani az idei évet. Bízom benne, hogy erősödni fog a beruházási hajlandóság is, hiszen lesz tőkéjük elindítani a fejlesztéseket.

Akkor ez az ideális pillanat a beruházásra?

S.A.: Igen, de fontos a pénzügyi fegyelem. Ez sokat javult az elmúlt években, mert a gazdák megértették: akkor tud egy vállalkozás előrelépni, ha láthatóvá teszi a bevételeit, nem fél megmutatni, hogy eredményesen működik. A gazdák pénzügyi szemléletének formálásában az MKB Bank is segít. Mindezek mellett a vállalkozás életképes mérete is fontos. Most lehetőség van a Széchenyi Kártya Program keretében, fix 0,5%-os Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz forrást is igényelni, amely még a támogatott hitelek között is nagyon kedvező. A gazdák – többek között – bővíteni és fejleszteni tudják kapacitásaikat, technológiáikat, földterületeiket, és a hitel segítségével egyéb beruházási elképzeléseiket is megvalósíthatják.

Elhangzott az életképes méret kifejezés. Mit jelent ez ma, vagyis mit jelent a bank szemszögéből, ha hektárban próbáljuk ezt mérni?

S.A.: Erre nincs előregyártott válasz, mert a különböző ágazatokban ez eltérő. Egy gyümölcsös esetében 10-20 hektár is elegendő lehet, szántóföldnél ez inkább 200 hektárnál indul. Úgy tűnik, sőt talán éppen ezért, a birtokkoncentráció is megindult itthon, a kisebb területeket igyekeznek ésszerűen összevonni. Ezzel szorosan összefüggő trend, hogy a haszonbérleti díjak helyett inkább hitelt vesznek fel a gazdák, azaz hosszú távra fektetnek be: földet vásárolnak. Ennek megvalósításához is megfelelő megoldást nyújthat az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz konstrukció.

További információkat találnak itt!

Ne hagyd ki!