Mutatjuk azt is, milyen élelmiszereket érdemes adományozni a rászorulóknak
Fotó: Shutterstock

Itt az ajánlás, eddig fogyaszthatóak a lejárt élelmiszerek

Többen adományoznak ételeket a rászorultaknak az adventi időszakban. Azonban ezeknek az adományoknak is megvannak a szabályai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint. A Nébih a Maradék nélkül programja részeként összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat az élelmiszer-adományozásról. Az is kiderül, meddig fogyaszthatók a lejárt élelmiszerek.

Az élelmiszer-adományozás szabályai

A Nébih közleménye figyelmeztet rá, hogy csak olyan élelmiszert adományozzunk, amelyet magunk is szívesen elfogyasztanánk. Ilyenek lehetnek a kereskedelemben vásárolt, az utasításoknak megfelelően tárolt, magyar nyelvű felirattal ellátott, bontatlan és sértetlen csomagolású termékek. Ezeken belül is a tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszerek.

Egyes termékeken nem a minőségmegőrzési, hanem a fogyaszthatósági idő van megadva. Ezek romlékony élelmiszerek, amelyek fogyasztása a lejáratuk után egészségügyi kockázattal jár, ezért később nem fogyaszthatók. Az adományozásuk kiemelten kerülendő.

Ezzel szemben minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található. Azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártótól garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszíthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatóak.

​Csak csínján ezekkel a termékekkel

A Hivatal megjegyzi, hogy hűtést igénylő vagy fagyasztott élelmiszert nem ajánlott adományozni. Ha csak ilyen élelmiszerterméket tudunk felajánlani, érdemes a közelünkben élő rászoruló családnak közvetlenül eljuttatni a felengedése előtt.

Saját készítésű, ajándékba szánt ételek készítésekor különösen ügyelni kell a higiéniára. Célszerű az étel mellé tenni vagy ráragasztani egy cédulát, amelyen fel vannak tüntetve a felhasznált alapanyagok, az allergiát okozható összetevők és a készítés ideje.

Szóval meddig fogyaszthatók a lejárt minőségmegőrzési idejű élelemiszerek?

Íme az élelmiszerek ajánlott fogyaszthatósági határideje a minőségmegőrzési idejük lejárta után, amennyiben azok megfelelő körülmények között voltak tárolva és az előzetes szemrevételezés után sem tűnnek problémásnak (ha lejárt ez a határidő, igaz, hogy fogyasztható maradhat, de ajándékozásra nem ajánljuk - a szerk.):

  • Még 2 hónapig fogyasztható: olaj, zsír, tejpor, chips, sós ropogtatnivalók
  • Még 3 hónapig fogyasztható: aszalványok, müzli, gabonapehely, fagyasztott termékek, édes keksz, kemény cukor, csokoládé
  • Még 6 hónapig fogyasztható: üdítőitalok, gyümölcslevek, szörpök
  • Még 9 hónapig fogyasztható: UHT tej, UHT tejszín, só, cukor, édesítőszerek, rizs, száraz hüvelyesek, instant termékek (például pudingpor, kakaó, fűszerek stb.), száraztészta, szószok (ketchup, mustár, majonéz), gabonafélék (liszt, búzadara, kuszkusz stb.)
  • Még 12 hónapig fogyasztható: konzerv (gyümölcs, zöldség, hús, hal, készétel), ásványvíz, méz, lekvár, kávé, tea kakaópor