Most könnyen a NAV fekete listájára kerülhetnek cégek
Fotó: Shutterstock

Ha erre nem figyelsz, a NAV feketelistáján végezheti a céged

A tulajdonosi körben bekövetkező változások rendszeres felülvizsgálatára ösztönzi a vállalatokat egy februárban életbe lépő rendelet. Ennek elmulasztása esetén könnyen a NAV feketelistájára kerülhetnek a cégek – figyelmeztetnek szakértők.

Erre érdemes figyelni, hogy ne kerüljön a cégünk feketelistára

Február 1-től egyebek között a bíróság, a felügyeletet ellátó szerv, a hatóság, az ügyészség, illetve számos szolgáltató már hozzáférhet a cégek valós tulajdonosi-, úgynevezett UBO-nyilvántartásához. A Magyarországon bejelentett gazdálkodó szervezetek ezért kötelesek a tulajok adatait naprakészen frissíteni, valamint a jogosultak részére átadni az ügyfél-átvilágítások során – áll a 24.hu cikkében.

„A tényleges tulajdonosi nyilvántartás induló adatállományát a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatók általi – ügyfél-átvilágítás során megismert – adatokból hozták létre. Tekintettel arra, hogy ezek régebbi adatok, így előfordulhat, hogy mára eltérést mutat az aktuális adatokkal. Ezért érdemes azt ellenőrizni”

– hívja fel a figyelmet Dr. Zsidi Roland az ICT LEGAL, dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje közleményükben. A tájékoztatás arra is kitér, hogy amennyiben elmarad a tulajdonosi kör frissítése a nyilvántartásban, könnyen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjára kerülhetnek a vállalkozások. A portálján az adóhatóság közzéteszi az érintett szervezet nevét és adószámát, egyfajta „feketelistát” állítva össze az érintett cégekből. A listán két kategóriába kerülhetnek a vállalkozások: vagy a „megbízhatatlan” vagy a „bizonytalan” besorolást kaphatják a cégek.

A TT-Indexről röviden

Ugyanezen a napon (február 1.) lépet életbe az úgynevezett TT-index is. Ez a mutatószám a cégek adatszolgáltatási megbízhatóságának mérésére szolgál. Az első adatrögzítéskor kapható pontok száma maximum tíz – olvasható a cikkben.

Az ügyfél-átvilágításakor, amennyiben a tényleges tulajdonosi- valamint az ellenőrzés során megismert adatokban ellentmondás mutatkozik, azt kötelesek az átvilágítást végző szervek jelenteni a NAV felé. Emiatt pedig csökkenhet a vállalkozás TT-Indexe, ami szankciókhoz vezethet.

„Ha egy szervezet TT-indexe 8 pont alá csökken, minősítése „bizonytalanná”, 6 pont alá csökkenés esetén pedig „megbízhatatlanná” válik. „Megbízhatatlan” minősítés esetén azonnal, „bizonytalan” minősítés esetén pedig e besorolás kezdetétől 180 napot követően a NAV saját honlapján közzéteszi az érintett szervezet nevét és adószámát, ami akár egy alapvetően transzparensen működő cégnél is előfordulhat, ha nem figyelnek erre az adatszolgáltatási szigorításra”

– írja az ügyvédi iroda közleményére hivatkozva a 24.hu.

Fontos még megemlíteni, hogy a „megbízhatatlan” vállalkozást a szolgáltató köteles magas kockázatúként kezelni, valamint idén július 1-től köteles az adatszolgáltató által kezdeményezett, 4,5 millió forint feletti ügyletek teljesítését megtagadni az adatok pontosításáig – figyelmeztet a cikk.