Online csaló kinyúl a narancssárga laptop képernyőjéből és ellopja a felhasználó pénzét és bankkártyáját
Fotó: Shutterstock

A lakosság is besegített, csalók ezreit csípték el a kiberkopók

A brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) két éve elindított egy speciális szolgáltatást, amely lehetővé teszi a lakosok számára, hogy figyelmeztessék a hatóságokat az esetleges kibertámadásokról és csalásokról. Az eredmények önmagukért beszélnek.


Hiénák

A szóban forgó jelentési szolgáltatást a koronavírus-járvány kezdetén indította el az Egyesült Királyság kormánya. A világ többi államához hasonlóan a szigetország is komoly védelmi intézkedéseket vezetett be, melyek arra késztették az embereket, hogy minden eddiginél jobban támaszkodjanak a digitális szolgáltatásokra. A szakértők aggodalma hamar beigazolódott, az online csalók a helyzetet kihasználva példátlan „háborút” indítottak az értékes felhasználói adatokért.

A bűnözők jellemzően egészségügyi szolgáltatásokat kínáló üzenetekkel, adathalász e-mailekkel, kézbesítő cégek hamis értesítéseivel, valamint megtévesztő kriptovaluta-befektetésekkel próbálják lépre csalni a gyanútlan internetezőket. Elsődleges céljuk a felhasználónevek, jelszavak, illetve a banki hitelesítő adatok eltulajdonítása.

Jó hír, hogy a kormány aktívan harcol az online csalók ellen, méghozzá meglehetősen sikeresen, hála a lakossági bejelentéseknek. Nézzük a számokat!

Kezdetnek nem rossz

A szóban forgó jelentési szolgáltatás a Kormányzati Kommunikációs Központ (GCHQ) hírszerző ügynökség kiberbiztonsági részlegének (NCSC) egyik alegysége, a Gyanús E-mail-Jelentési Szolgálat nevet viseli.

A bejelentés menete egyszerű: a lakosok dolga csupán annyi, hogy továbbítsák a gyanús e-maileket a report@phishing.gov.uk e-mail címre.

Az elmúlt két évben több mint 10 millió bejelentés érkezett a csoporthoz, amelynek köszönhetően 76 ezer online csalási kampányt kapcsolt le a hatósági szerv.

A nagyszerű eredmények ellenére továbbra is komoly fenyegetést jelentenek a kibertámadók. Egy friss, Angliában és Walesben végzett bűnügyi kutatás rávilágított, hogy tavaly 161 százalékkal nőtt a személyes adatokhoz való jogosulatlan hozzáférések száma (ebbe a hackelések is beletartoznak) a megelőző évhez képest.

Kibertudatosság

A britek tisztában vannak a kiberfenyegetések kockázatával, ezért az ügynökség egy új kampányt indított (Cybere Aware), amely kibertudatosságra, illetve arra ösztönzi a polgárokat, hogy megfelelően védjék e-mailjeiket és egyéb online fiókjaikat. Az ügynökség kampányának ajánlásai között szerepel a véletlenszerű szavakból, karakterekből kialakított jelszó, illetve a többfaktoros hitelesítés is. Két egyszerű lépésről van szó, melyek jelentősen növelhetik fiókjaink védelmét.

Ha kíváncsi vagy, melyek a magyarok kedvenc jelszavai, illetve hogyan hozhatsz létre egy bombabiztos jelszót, KATTINTS IDE!

Az online csalók módszereiről, illetve a pandémia alatti károkozásuk mértékéről korábban többször is írtuk, EBBEN, EBBEN, EBBEN, EBBEN és EBBEN a cikkünkben.