Szürke sapka és sál egy radiátoron, valamint euró bankjegyek
Fotó: Shutterstock

Tényleg ingünk-gatyánk rámegy idén a rezsire?

„Ijesztőnek” találja az európai energiaválságot egy vezető energiakutató cég, mértékét egy tízes skálán nyolcasra teszi. Az orosz gázellátás bizonytalanságai mellett Európában egy sor más tényező is súlyosbítja a krízist.

A Rystad energiakutató vezető elemzője, Fabian Ronningen szerint félő, hogy Oroszország recesszióba taszítja Európát, ha teljes egészében beszünteti a gázszállítást. Úgy véli, hogy az ijesztő a legjobb szó az energiaellátási helyzet jellemzésére.

Egy biztos: az európai fogyasztók előtt egy nagyon-nagyon drága tél áll, mert még mindig sok a bizonytalansági tényező akörül, hogy valójában mi fog történni

- mondta.

Háromszáz százalékos drágulás

Az európai energiaválság az ukrajnai orosz invázióval erősödött, majd a nyugati szankciók nyomán mélyült el.

Oroszország a szokásos 20 százalékára vágta vissza az Európába irányuló gáz mennyiségét az Északi Áramlat csővezetéken keresztül, ami az egekbe lökte a földgáz árát. Az orosz Gazprom az jósolja, hogy még ezen a télen további 60 százalékos gázáremelkedésre kell számítani, miután a régióba irányuló export tovább csökken.

A holland tőzsdén jegyzett európai irányadó földgázár tavasszal ért el rekordszintet: 335 euró volt megawattóránként. Mostanra ez visszaesett 225 euróra, de még mindig 300 (háromszáz!) százalékkal magasabb, mint 2022 elején.

Emellett egyes európai országokban újabb és újabb, energiaellátással kapcsolatos problémákról érkeznek hírek, amelyek az egész kontinensre hatással lehetnek.

Norvégia

Norvégia Európa egyik legnagyobb áramexportőre: a megtermelt mennyiség körülbelül ötödét küldi szét a szomszédos országokba.

A csapadékmentes időjárás miatt azonban csökkenteni fogja az exportot. A norvégok az áram nagy részét az ország déli részén lévő vízerőművekből nyerik, ahol a tározók vízszintje vészesen csökkent.

Németország

A rekordokat döntögető hőhullámok nyomán a Rajna vízszintje drasztikusan csökkent. Ez kulcsfontosságú vízi útvonal nemcsak a német, hanem az európai kereskedelemben is. A Közép-Európát átszelő folyók vízszintje általánosságban szokatlanul alacsony, és várhatóan tovább apad.

Ez nehezíti a szén szállítását egy mannheimi és egy karlsrühei erőműhöz. A szén kulcsfontosságú lehet Európa energiaellátásában, ha előáll az az eset, hogy az oroszok elzárják a gázcsapot.

Franciaország

Franciaország áramfelhasználásának 70 százalékát nukleáris energiából nyeri, és a világ legnagyobb nettó exportőre. Mostanában azonban a szokásosnál nagyobb mennyiségű importáramra szorul, mert nukleáris létesítményeinek fele nem üzemel. Ez is felfelé nyomja az árakat.

A nukleáris biztonságot felügyelő francia hatóság már átmeneti kivételt engedélyezett öt nukleáris létesítmény számára. Eszerint a szokásosnál több forró vizet engedhetnek a folyókba. A francia környezetvédelmi szabályok szerint ha a folyók vize elér egy bizonyos hőmérsékletet – ami már környezetkárosodással járhat -, le kell állítani a vízkibocsátást, a működést.

A piacot ez nem töltötte el túlzott reménnyel, mert a francia áram még mindig sokkal drágább, mint a német.