eper
Fotó: Shutterstock

Olcsóbb az eper, de lekvárnak még luxus lenne

A legtöbb rajongó ilyenkor már szinte remegve várja, hogy az eper ára elfogadható mértékre csökkenjen. De vajon mik befolyásolják leginkább a gyümölcs értékének az alakulását? A termesztők szerint a rengeteg import az egyik mozgatórugó, de a gazdák költségei is folyamatosan nőnek.


A szezon május elején robbant be. Ekkor a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon az nagy szemű, első osztályú eper kilóját 1800 forintban mérték, a kisebb méretű, másodosztályú gyümölcsöt pedig 300-400 forinttal olcsóbban – derül ki a Telex beszámolójából.

Az árak mostanra azonban már naponta változnak – ez olyannyira igaz, hogy idén már most a tavalyi árnál 10 százalékkal olcsóbban juthatnak a gyümölcshöz a kereskedők.

Ez is érdekelhet! Lesz elég magyar szamóca? Indul a szezonja

​Mérgelődnek a termesztők

A tavalyi ár jobb volt, de behozzák azt a sok szar importot, ami a magyar árakat letöri, ez a probléma. A kereskedők a nagybani piacon megveszik 1800-ért, aztán eladják 3500-4000 forintért az útszéleken meg mindenhol. Trükköznek is, mert megvesznek az enyémből két ládát, mellé 8-10 láda importot, de aztán az én nevem alatt, az én számlámmal árulják azt is

– nyilatkozta a portálnak Dudás Zoltán, epertermesztő, aki azt is hozzátette, hogy a koronavírus-járvány alatt is magasabb árakat értek el, mert akkor kevesebb gyümölcs érkezett külföldről.

epret szed\u0151 k\u00e9z

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

A gondot tovább növeli, hogy az eper egy kifejezetten kézimunka-igényes gyümölcs, munkaerő viszont alig van hozzá. Gondolhatnánk, hogy az alacsony fizetések okozzák ezt a helyzetet, de ez nem igaz: az eperszedő napszámosok bére 1800-2000 forint óránként, a gazdáknak ezt követően ráadásul még járulékokat is kell fizetni.

Hamarosan talán a vevők is olcsóbban juthatnak az eperhez, a májusi termés ugyanis már nem a magas költségekkel felfűtött fólia alól érkezik.

Ajánljuk figyelmedbe! Tavaly a fagy tarolta le a kajszit, idén is aggódhatunk

Ne hagyd ki!