A magyar termelőknél a fajtaválasztáskor a zamatossági szempontok dominálnak
Fotó: Shutterstock

Lesz elég magyar szamóca? Indul a szezonja

Hamarosan a szabadföldön is elkezdődik a magyarországi szamócaszezon, a fűtött létesítményes termelése pedig lassan véget ér. Nem tűnik rossznak a gyümölcs jelenlegi állománya, bár a hűvös idő okozott némi késést.


Indul a magyarországi eperszezon

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint kifejezetten jó állapotban van a szamóca szabadföldi állománya, hiszen a fagykárok csak kisebb mértékben, lokálisan jelentkeztek. Magyarországon több mint 800 hektáron termesztik a gyümölcsöt, melynek csak elenyésző hányada a néhány tíz hektáros üvegházi és a fűtött termesztés, aminek az időszaka a végéhez közelít. Igaz, a gázfűtéses létesítmények jelentős része idén inkább hideghajtatásra állt át a gáz árának megugrása miatt.

A hidegfóliás állományokat most kezdik szedni, így nincs nagy árutömeg a piacon, de már van a boltokban magyar szamóca, kilogrammonkénti ára a nagybani piacon jellemzően 3000 forint körül van. Mivel idén a mediterrán térség "megfázott", alig van importnyomás. (…) Átmenetileg a spanyol és görög áru is 1900-2200 forintra drágult vissza a héten a korábbi 1200 forint környéki szintről

- közölte a FruitVeB a Távközlési Irodával.

Mennyiségre sem kevés a magyar szamóca

Hozzátették, a telepítési pályázatok miatt több új szamócaültetvény létesül manapság hazánkban, bár ezek leginkább ipari feldolgozásra fognak termelni, nem pedig a frisspiacra.

A tavalyi szezonban az átlagosnál valamivel kevesebb, 5000 tonna körüli termést takarítottak be kifejezetten alacsony értékesítési árak mellett. (…) A mediterrán térséget érintő hideg időjárás miatt remélhetőleg az évi 3500 tonna körüli import az idén kevésbé lesz meghatározó. Ha az időjárás csak lassan melegszik fel, vagyis nem csúszik össze a hidegfóliás és a szabadföldi állományok szedése, a hazai termesztők jó idényt zárhatnak a jelenlegi, nagyon korai kilátások alapján

- tette hozzá a szervezet.

Egyébként Magyarországon leginkább az ízletes Clery, Joly és Asia szamócafajták dominálnak. Mivel a magyar eperexport nem számottevő (évi 50-80 tonna), ezért a fajtaválasztásnál nem az eltarthatósági, hanem a zamatossági szempontok dominálnak.

A magyar szamóca minősége az idén kifejezetten jó, még az import mellett is nagy a kereslet, olyannyira, hogy egyértelműen keresleti piac alakult ki. A termelési költségek emelkedése ellenére a hazai termelők tartják a minőséget” –tájékoztatott a FriutVeB

- állapították meg.

4000 forintos órabérért szedik az epret a briteknél

Jelentős emberhiánnyal küzd az európai szamócaágazat évek óta. Emiatt például a jelentős termelő Egyesült Királyságba Nepálból, Tádzsikisztánból, Indonéziából, Mongóliából, Kazahsztánból és Kirgizisztánból is érkeztek a gyümölcsszedők.

A tengerentúli vendégmunkásoknak a kormány által megszabott 10,10 fontos órabért kellett fizetni, ami több, mint a 9,50-es brit minimálbér volt (ez körülbelül 4300, illetve 4000 forint lenne a napjaink árfolyamán).

A munkaerőhiány miatt jelentősen megugrott a tönkrement termény mennyisége a szigetországban: szinte évről évre duplázódott meg. Például 2021-ben 36 millió font (napjaink árfolyamán durván 15,4 milliárd forint) értékű gyümölcs mehetett tönkre, miközben a leszüretelt bogyósok értéke 760 millió font volt.

Ne hagyd ki!