Eperföld eperszedők teli láda eper
Fotó: Shutterstock

4700 forintos órabérért szedik az epret a briteknél

Minden tavasszal ezrével érkeznek gyümölcsszedő vendégmunkások az Egyesült Királyságba. A Brexit előtt főként lengyelekkel, románokkal és bolgárokkal dolgoztattak a helyi gazdák, idén azonban sokkal távolabbról kellett munkaerőt toborozniuk.


Tavaly sok ukrán vendégmunkásuk is volt, de idén a háború miatt a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az országot. Újabban Nepálból, Tadzsikisztánból, Indonéziából, Mongóliából, Kazahsztánból és Kirgizisztánból is érkeznek gyümölcsszedők a brit földekre.

A Himalájából az eperföldre

A 26 éves Bal Kumar Khatri korábban szülőhazájában, Nepálban rizst és babot takarított be, valamint túrákat vezetett a Himalájába, idén azonban Nottinghamshire-ben szedi az epret. Őt és testvéreit lakókocsikban szállásolják el, ahol ingyen wifit is biztosítanak.

A brit gazdáknak évről évre egyre nagyobb erőfeszítésükbe kerül, hogy megfelelő számú munkaerőt találjanak.

Jenny Tasker, aki egyebek között a Tesco beszállítója, a BBC-nek elmondta: idén kilenc különböző országból érkeztek hozzá gyümölcsszedő munkások: közülük 35 Nepálból, 45 Tadzsikisztánból és 3 Indonéziából.

Lassan megy a betanulás, sok tréninget kell tartani. Mindkét oldalon türelemre van szükség

– mondta. Ezzel együtt is attól tart, hogy nem tudják leszedni az összes bogyós gyümölcsöt.

Nehéz megjósolni, hogy a bogyósok mikor érnek be, de amikor ez megtörténik, nem lehet várni.

A munkaerőhiány miatt tönkrement termény az elmúlt két év alatt évente megduplázódott – derül ki a brit bogyósgyümölcs termesztők összesítéséből. Tavaly 36 millió font értékű termény mehetett tönkre, miközben a leszüretelt bogyósok értéke 760 millió font volt.

Más kultúra

A háború, a Brexit és a Covid együttes hatása nyomán áprilisban brit politikusok arra figyelmeztettek, hogy a súlyos munkaerőhiány veszélybe sodorhatja az élelmiszerbiztonságot. Így idén harmincezren kaphatnak hasonló vízumot.

A tengerentúli vendégmunkásoknak a kormány által megszabott 10,10 fontos órabért kell fizetni, ami több, mint a 9,50-es helyi minimálbér.

(Ez körülbelül 4700 illetve 4400 forintnak felel meg.)

A gazdák nem bánják a soknemzetiségű munkaerőt, viszont attól tartanak, hogy a nagy távolság miatt a gyümölcsszedők túl későn érkezhetnek.

Négy cég foglalkozik a tengerentúli munkaerő szezonális toborzásával, az egyik a Fruitful Jobs, amely 37 országban tevékenykedik Dél-Afrikától Kurdisztánig, Kanadától Mongóliáig. Az újoncoknak azonban ki kell fizetniük 244 fontot (kb. 110 ezer forintot) a vízumra, valamint a visszaútra szóló repülőjegy árát is. Ez, valamint a nyelvi korlátok és a bürokrácia miatt nem egyszerű új, távoli helyekről munkásokat a szigetországba reptetni.

Tim Chambers, akinek 24 farmja van, kifejezetten elzárkózik attól, hogy például Indonéziából, Vietnámból, vagy a Fülöp-szigetekről szerződtessen embereket.

Ha hirtelen idecsöppen egy teljesen más ország, kultúra, életmód, az nagy gondokat okozhat. Az újak ráadásul az első szezonban 25 százalékkal kevésbé hatékonyak

- mondta Chambers.

Arról, hogy a brit légiközlekedésből mennyire hiányzik az európai munkaerő, itt írtunk.

The Conversation

Ne hagyd ki!