Lehet, hogy nem sokáig örülhetnek a szabad baromfitartásnak az oroszok
Fotó: Shutterstock

Végveszélyben vannak az orosz háztáji csirkék

Véget vetne a háztáji baromfitartásnak Oroszország legnagyobb baromfiszövetsége. Folyamatosan növekszik a madárinfluenza kockázata az eurázsiai országban, ezzel szabna gátat a terjedésének a szövetség. Az oroszoknál egyébként is nagy múltja van a házi baromfitenyésztés tilalmának.


Ismét betiltanák a háztáji baromfitartást az oroszok 

A Roszptyiceszojuz Oroszország legnagyobb baromfitenyésztői szövetsége.Ez a szervezet szólította fel a kormányt, hogy tiltsa be a házi baromfitartást a madárinfluenza terjedésének visszaszorítása miatt. Az eurázsiai országban csak a nyáron engedélyezték a családi felhasználású baromfitartást azért, hogy mérsékeljék az elszálló élelmiszerárakat – írja a Poultry World.

A háztáji baromfikat Oroszországban júliustól csak családi étkeztetésre tarthatják. Korábban a lakossági baromfitartóknak egyéni kereskedelmi gazdaságként kellett regisztrálniuk. Így értékesíthették is a termékeiket, de állategészségügyi ellenőrzésnek is meg kellett felelniük.

Manapság több millióan tartanak otthon szárnyasokat Oroszországban, különösen vidéken. A háztáji betiltása mellett olyan érvek is szólnak, hogy annyira alacsony az eurázsiai országban a broilerhús piaci ára, hogy meg sem éri otthon tartani az állatot.

A mintegy 250 jelentős baromfiipari szereplőt tömörítő Roszpticeszojuz leginkább azzal indokolja a házi baromfitartás ismételt betiltását, hogy tavaly 53 regisztrált madárinfluenza-megbetegedésből 46 volt köthető háztáji gazdaságokhoz. Aggódnak, hogy az ilyen esetek miatt a nagyobb telepek is könnyebben elkaphatják a betegséget, így visszaeshet az ország baromfitermelése.

Óriásit drágultak a baromfitermékek

Arról is írtunk, hogy a legfrissebb adatok szerint átlagosan 30 százalékkal drágult hazánkban a baromfihús 12 hónap alatt idén júliusra. Rendkívül megemelkedtek a vágócsirke és a vágópulyka élősúlyos termelői árai, miután az előbbi 42,9 százalékkal (387 forint/kilogramm), az utóbbi 28,9 százalékkal (511 forint/kilogram) lett magasabb. Az egész csirke árszintje 44,4 százalékkal 756 forint/kilogrammra nőtt a vizsgált időszakban.

Szabó Ákost, az ország egyik legnagyobb iparági szereplőjének, a Tranzit Csoportnak (2 millió libát, 9 millió kacsát és 15 millió csirkét nevelnek és dolgoznak fel éves szinten) a vezérigazgatója elmondta, hogy minden gyártócégnek probléma az infláció. Viszont a legnagyobb gondokat a takarmányhelyzet okozza. Emellett sosem látott extrém aszály volt az idén.

Szabó Ákos hozzátette, hogy a forintgyengülés is feljebb löki az árakat, valamint a madárinfluenza is sújtotta a szektort. Emellett jelenleg 150 ezer forint környékén mozog egy tonna búza, valamint 210 ezer forint körül alakul a keveréktakarmány árszintje. Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy amíg tavaly év elején 270 forint forintból lehetett előállítani egy kiló élőcsirkét, napjainkban 470-500 forintból.

A Tranzit Csoport eddig nagyjából egymilliárd forintot fizetett a gázért éves szinten. Most ez az összeg kilencmilliárdra ugrik. A vezérigazgató szerint az áremeléseknek még nincs vége, mindezek együttesen pedig recessziót okozhatnak. Csökkenni fog a kereslet, ami lejjebb tolja az értékesítési árakat, így a bevétel kevesebb lesz, mint a kiadás. A szakember ezért nagy csődhullámra számít.


Ne hagyd ki!