Van baromfitartó, akinek 1 milliárdról 9 milliárdra emelkedett a gázszámlája egy éve alatt
Fotó: Shutterstock

A baromfi vagy az ára hízik gyorsabban?

Hatalmasat ugrott a baromfik felnevelésnek a költsége egyetlen év alatt, ami a baromfihústermékek kiskereskedelmi árán is meglátszik. A drágulásnak több oka van, amelyek közül néhány probléma akár termelők csődjét is okozhatja. Az ország egyik legmeghatározóbb iparági szereplője beszélt az ágazat gondjairól és a drágulás okairól.


Óriásit drágultak a baromfitermékek

A legfrissebb adatok szerint átlagosan 30 százalékkal drágult hazánkban a baromfihús 12 hónap alatt idén júliusra. Rendkívül megemelkedtek a vágócsirke és a vágópulyka élősúlyos termelői árai, miután az előbbi 42,9 százalékkal (387 forint/kilogramm), az utóbbi 28,9 százalékkal (511 forint/kilogram) lett magasabb. Az egész csirke árszintje 44,4 százalékkal 756 forint/kilogrammra nőtt a vizsgált időszakban.

Az Agrárszektor Szabó Ákost, az ország egyik legnagyobb iparági szereplőjének, a Tranzit Csoportnak (2 millió libát, 9 millió kacsát és 15 millió csirkét nevelnek és dolgoznak fel éves szinten) a vezérigazgatóját kérdezte az áremelkedés okairól.

Minden gyártócégnek probléma az infláció, ami komoly gondot okoz, nekünk is. Ilyen gyorsan szinte sosem növekedtek még az árak, a legnagyobb problémát pedig a takarmányhelyzet okozza, amit a háború csak még jobban erősít. Emellett 100 éve nem látott extrém aszály van, és nemcsak nyáron, hanem télen is. (…) Az energiahelyzet viszont egyelőre megoldhatatlannak tűnik

- nyilatkozta a szakértő.

Szabó Ákos hozzátette, hogy a forintgyengülés is feljebb löki az árakat, valamint a madárinfluenza is sújtotta a szektort. Emellett jelenleg 150 ezer forint környékén mozog egy tonna búza, valamint 210 ezer forint körül alakul a keveréktakarmány árszintje. Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy amíg tavaly év elején 270 forint forintból lehetett előállítani egy kiló élőcsirkét, napjainkban 470-500 forintból.

Vállalkozásoknak tehet be az elszálló rezsidíj

A Tranzit Csoport eddig nagyjából 1 milliárd forintot fizetett a gázért éves szinten. Most ez az összeg 9 milliárdra ugrik. A vezérigazgató szerint az áremeléseknek még nincs vége, mindezek együttesen pedig recessziót okozhatnak. Csökkenni fog a kereslet, ami lejjebb tolja az értékesítési árakat, így a bevétel kevesebb lesz, mint a kiadás. A szakember ezért nagy csődhullámra számít. Azonban arról is beszélt, hogy mely vállalatok élhetik túl ezt az időszakot.

A hitel lehet az, ami az eszébe juthat az embernek, de sokan az időszakos hitelekkel sem fognak túlélni, egyszerűen nem lesz elég a hitel, emellett óriási kamatok lesznek. Kulcskérdés lesz a működő tőke a cégeknél, akiknek ugyanis nincs elég tartalékuk, azok jó eséllyel lehúzhatják a rolót, ráadásul ez a folyamat nagyon gyorsan fog lezajlani

- véli Szabó Ákos.


Ne hagyd ki!