A szakember úgy véli, hogy az élelmiszerárak jelentős emelkedésének még nincs vége
Fotó: Shutterstock

Most jön csak az igazi drágulás ezeknél a hústermékeknél

Rendkívül megugorhat az egyik élelmiszer-termékcsoport előállításának a költsége, leginkább a jelentősen emelkedő energiaárak miatt. Elkerülhetetlennek tűnik, hogy a drágulás megjelenjen az bolti árakban, ami miatt átalakulhatnak a fogyasztói szokások is.


Jelentős problémák a hazai baromfiágazatban

Évek óta jelentős problémákkal küzd a magyar baromfiágazat, elég csak a madárinfluenzára, az elszálló energia- és takarmányárakra vagy a koronavírus-járvány okozta kedvezőtlen gazdasági hatásokra gondolni.

A pulyka egy olyan baromfi, ami hosszú ideig van kint a telepeken, legalább hat hónapig, a hőmérsékletre rendkívül érzékeny madár, így az előállítási költségekben hatalmas részt képvisel az energia. (…) Több termelő partnerünk még nem is tudja, hogy milyen árú gázzal fog fűteni

- nyilatkozta Ruck János, a Gallicoop Zrt. operatív vezérigazgatója az Agrárszektornak.

Átalakulnak a vásárlói szokások

A pulykakészítmények legtöbb költségeleme megnőtt az elmúlt hónapokban. Ez a drágulás jelentkezni fog a termékek bolti árában is.

Ezek olyan nagyságrendű költségnövekedések, külön-külön is, együttesen meg főleg, hogy elkerülhetetlen, hogy megjelenjenek az árban. A hústermékeinknél belföldön és az exportpiacokon, mind a készítményeinkben, mind a panírozott termékeinkben komoly áremelést voltunk kénytelenek végrehajtani. Ez látszik az üzletekben az élelmiszer-infláció megjelenésében. Egy 30-40 százalékos költségnövekedést már nem lehet kigazdálkodni hatékonyságjavító munkákkal

- jegyzi meg a vezérigazgató.

A szakember elmondta, hogy különösen megnövekedtek az igények azon termékekre az elmúlt hetekben, amelyek ugyan jó minőségűek, de az áruk kedvezőbb. Arra számítanak, hogy idén ez lesz az uralkodó trend Magyarországon.

Kezd kettészakadni a termékkör: vannak a kedvezőbb árú, sok esetben saját márkás termékek, amelyek nagyon nagy ütemben mennek, a középminőség inkább ebbe csoportosul át. Ám közben nálunk a magas minőségű, 80-90 százalékos hústartalmú készítmények kereslete sem csökken érdemileg. Valószínű, hogy az a szegmens, aki ezeket vásárolja, még nem változtatott a fogyasztási szokásain

- tájékoztatott Ruck János.

Több báromfiágazat is bajban

A baromfiszektor egy másik jelentős szereplője, Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy a gyártócégeknek problémát jelent az infláció és a takarmányhelyzet is, valamint az, hogy sosem látott aszály volt az idén.

A forintgyengülés feljebb löki az árakat, emellett 150 ezer forint környékén mozog egy tonna búza, valamint 210 ezer forint körül alakul a keveréktakarmány árszintje. Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy amíg tavaly év elején 270 forint forintból lehetett előállítani egy kiló élőcsirkét, az előző hónapokban 470-500 forintból.

A Tranzit Csoport eddig nagyjából egymilliárd forintot fizetett a gázért éves szinten, azonban ez az összeg idén kilencmilliárdra ugrik. A vezérigazgató szerint az áremeléseknek még nincs vége, mindezek együttesen pedig recessziót okozhatnak. Csökkenni fog a kereslet, ami lejjebb tolja az értékesítési árakat, így a bevétel kevesebb lesz, mint a kiadás, ezért csődhullámra lehet számítani.

Ne hagyd ki!