A pulikat, a pumikat és a vizslákat nem kell félteni
Fotó: Shutterstock

Hű társaink sínylik meg a magyar mezőgazdaság fejlődését

Korábban fontos szerephez jutottak a kutyák a magyar agráriumban, viszont manapság alig hasznosítja őket a szektor. Úgy tűnik, kevésbé van helyük a fejlődő mezőgazdaságban, és csak néhány fajtájuk találta meg a helyét a modern világban.


"Munkanélküli" lett sok kutyafajta

Előszeretettel használtak kutyákat a magyar mezőgazdaságban korábban, például az haszonállatok őrzésére és terelésére vagy gombászásra is. Azonban manapság egyre kevésbé találkozhatunk velük a szektorban.

Úgy tűnik, hogy a modern gazdálkodás, a különböző berendezések, illetve a takarmányozás megváltozása, a nagy területű legeltetés átalakulása a korábban használt kutyafajtákat sok esetben "munkanélkülivé" tette. Azonban - ha kisebb mértékben is - a terelő és őrző fajták, valamint a vadászkutyák mind a mai napig hasznosak lehetnek.

Minden fajta igényel bizonyos képzést, aminek az intenzitása és a hossza szakágtól és faladattól függően változhat. A pontos elvárásokat a kutyákkal meg kell ismertetni, a rosszabb tulajdonságaikat adott esetben háttérbe kell szorítani, míg a jókat kiemelni, képezni, fejleszteni – írja Babiczky Attilára, a Német Vizsla Klub Magyarország elnökére hivatkozva az Agrárszektor.

Így áll világviszonylatban a hazai kutyatenyésztés

Egyes magyar fajták - mint a komondor vagy a magyar agár - napjainkra elvesztették eredeti rendeltetésüket. A komondort például jellemzően már nem használják a pásztorok. Viszont néhány klasszikus ebünk megtalálta a helyét a modern világban. Például a pumi ügyes a kutyás sportokban, ezért igen népszerű.

Korózs András a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnöke szerint a magyar fajták tenyésztése tekintetében szép sikereket ér el hazánk, azonban ebben a kategóriában óriási a világverseny. Két hagyományos ebfajtánk világfajta lett az elmúlt évtizedekben. Megjelentek minden kontinensen és tenyésztik is őket. Ezek pedig a rövidszőrű magyar vizsla és a fekete puli.

Angliában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is komoly magyar vizslatenyésztés folyik, valamint a fekete pulik esetében Ausztrália és az USA jelent konkurenciát. Ezekbe az országokba az 1956-os forradalom és szabadságharc után sok jó hazai tenyésztő kivándorolt, akik kiváló kutyákat vittek magukkal.

Tartjuk azonban a minőséget. Anyaországként uralkodók vagyunk, azonban odafigyelést igényel a fajta

- mondta Korózs András.

Ne hagyd ki!