Fehér színű francia bulldog kölykök alszanak egymás hegyén-hátán, bulldog tenyésztőket büntettek milliókra a hatóságok
Fotó: Shutterstock

A kutya nem játék, tízmilliós bírságot kaptak a felelőtlen tenyésztők

450 ezer fontos büntetést kapott egy brit pár, miután kiderült, hogy éveken keresztül illegálisan, embertelen körülmények között tenyésztettek, jobban mondva szaporítottak kutyákat-írja a BBC.Hatósági kutyaszorító

Karl és Victoria Shellard először 2018-ban került a hatóságok célkeresztjébe, akkoriban megúszták egy figyelmeztetéssel. A pár az elmúlt négy évben sem szerezte be a szükséges állattenyésztői engedélyeket, illetve a kutyák életkörülményein sem javított. Shellardék a walesi Bonvilstonban található négyszobás családi házukból üzemeltették PosherBulls nevű vállalkozásukat, elsősorban bulldogokat tenyésztettek.

Hat év alatt legalább 67 almot neveltek fel, és óriásit kaszáltak. Mint kiderült, nem hagytak elég időt a tenyész bulldogoknak a felépülésre egy-egy alom között, gyakran közvetlenül az ellés után mesterséges megtermékenyítést végeztek a kutyákon.

2019-ben állatvédők kutatták át otthonukat,28 kutyát találtak egy melléképületben, valamint egy laboratóriumot, amely mesterséges megtermékenyítésre szolgáló berendezésekkel volt felszerelve. Emellett további 30 ebet találtak a házaspár más ingatlanjaiban.

Az ebeket öt különböző állatorvosnál regisztrálták, az almokat eltérő nevekkel és címekkel látták el, így sokáig el tudták kerülni az ellenőrzéseket.

Végül elkapták őket. A férfit és a nőt fejenként 19 ezer fontra büntették, nyakukba sózták a 43 775,5 fontos vádemelési költséget, illetve kutyánként 75 font áldozati pótdíj megfizetésére kötelezték őket. Összesen 450 ezer fontot, nagyjából 191,3 millió forintot kell befizetniük.

Hazai példa

Tavaly márciusban egy magyar kereskedőt is lekapcsoltak. A Baranya megyei kutyakereskedő főként magyar szaporítóktól beszerzett kölyköket értékesített külföldre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei nála vizsgálódva azt állapították meg, hogy a tevékenységhez szükséges engedélyei ugyan rendben voltak, viszont az azokban előírt, nyomonkövethetőséget biztosító nyilvántartást nem vezette.

Az adminisztrációs hiányosságok mellett az érintett a kölyökkutyákat egyedi azonosító (mikrochip) és állategészségügyi dokumentáció nélkül, egyszerű adásvételi szerződéssel vásárolta meg. Ezt követően a kisállatokat egy önálló építményben elkülönítette, ott kapták meg a chipet. A papírokat is ekkor szerezte be a kereskedő.

A kereskedőnél tapasztalt gondok miatt az ellenőrök átugrottak Tolnába, az egyik beszállító szaporítóhoz, ahol szintén súlyos hiányosságokat tapasztaltak. Bár a minimális tartási feltételek kielégítőek voltak, szinte minden más tekintetben hemzsegtek a problémák: a tenyészkutyák többsége nem rendelkezett a kötelező mikrochippel, sem érvényes veszettség elleni védőoltással, a kölykök értékesítése pedig jellemzően egyedi jelölés nélkül, jogszabálysértő módon történt.

A Nébih mindkét esetben eljárást indított, melynek eredményeként jelentős, összesen csaknem egymillió forintos bírságot szabott ki.

A hatóságok becslése szerint Magyarországról több tízezer kutyát adnak el minden évben valamelyik EU tagállamba. A visszajelzések szerint a kölyköket sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják külföldre. A kutyák gyakorta fél évnél is fiatalabbak és nincsenek törzskönyvezve sem.

Ne hagyd ki!