kutya és macska összebújva
Fotó: Krista Mangulson / unsplash

Drágul az élet, szabadulnak a britek a házi kedvenceiktől

A brit állatmenhelyekre rekordszámú kutyát és macskát adtak be, merta szigorú megszorítások miatt a gazdik kénytelenek úgy dönteni, hogy a plusz több száz fontnyi állateledel és az állatorvosi kiadások többé nem férnek bele a büdzséjükbe.


Az egzotikus háziállatok, például a kígyók és a gyíkok is túl drágának bizonyulnak, mivel speciális fűtést és világítást igényelnek − számol be róla a Reuters.

Három kígyót, köztük egy 2,4 méteres boát nemrég párnahuzatokban dobtak ki egy hüllőbolt előtt − közölte az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód megelőzésére létrehozott Királyi Társaság (RSPCA).

​Pénzügyi összeomlás

A Dogs Trust menhely − ahol jelenleg 692 kutya vár otthonra − utoljára a 2008-as pénzügyi összeomlást követően tapasztalt hasonlót.

Ez az életszínvonal-válság sokkal gyorsabban ránk tört, mint azt az emberek valaha is gondolták volna

− mondta Adam Clowes, a Trust operatív igazgatója.

Magyar viszonylatokban is megfigyelhető a változás, olyannyira, hogy az olcsóbb, 260 forintos csirke far-hát iránt megnövekedett a kereslet az elmúlt hónapokban, mivel a kutyakonzervárak az egekbe emelkedtek, és rengetegen viszik ezt helyette az állatoknak − minderről ebben a cikkben írtunk.

A nyomás akkora, hogy az állatvédő szervezetek fontolgatják, hogy kiterjesztik a vészhelyzeti támogatási alapot − amit a szociális segélyben részesülő, háziállatuk tartásához rövid távú pénzügyi támogatásra szoruló emberek számára tartanak fenn − a közepes jövedelműekre is. Attól is tartanak, hogy az életszínvonal csökkenése hatással lesz az adományokra, bár ezt egyelőre nem tapasztalják.

Ez éppen ellentétes tendencia a világjárvány idejéhez képest, amikor a háziállatok iránti kereslet megnövekedett. Most a háztartások arra készülnek, hogy az energiaszámlák januárban több mint háromszorosára emelkednek a tavalyi évhez képest. Az állatok örökbefogadására irányuló kérelmek száma a zárlatok idején tapasztalt mintegy 10 000-ről havi 100-ra csökkent.

The Conversation

Ne hagyd ki!