Csak a szomszédok nem örülnek a zajos éjjeli munkának
Fotó: Shutterstock

Gazdák áradoznak az éjszakai betakarítás előnyeiről

Amennyiben éjjel végzik a spárga betakarítását, nem csak a nappali hőséget kerülik el, hanem a termék is tovább őrizheti meg a frissességét és minőségét – állítják francia gazdák.


Többen áttértek az éjjeli betakarításra Elzászban

A spárgatermesztésnek évszázados hagyománya van a franciaországi Elzászban. Az ottani spárgatermesztőkkel kapcsolatban hívta fel a figyelmet egy érdekességre a freshplaza.com: a gazdálkodók egyre gyakrabban takarítják be a növényt éjszaka.

A tapasztalatuk szerint fizikailag így kevésbé megterhelő a munka, hiszen nem nehezíti a dolgukat a nappali kánikula. Emellett a spárga is tovább őrizheti meg a frissességét és minőségét, mert nem éri napfény a betakarítás közben, így nem áll fenn a gyorsabb kiszáradásának a veszélye.

Máshol bevált

Az éjjeli betakarítás ötlete egyébként nem Franciaországból ered, hiszen az elzásziak is spanyol mintát követve próbálták ki az eljárást. A jelek szerint bejött nekik a dolog, hiszen az este betakarított spárgát általában magasabb minőségi kategóriába sorolják a kereskedők a frissességének megőrzése és a rendszerint a több órás napsütés miatt kialakuló zöldülés megelőzése miatt.

Az éjszakai munkának azonban nem mindenki örül, hiszen több, a spárgaföldek környékén élő személy is csendháborításnak veszi a gépek éjjeli zúgását és zavarják őket a kési órákban is hangos munkások.

Külföldön kapósabb a magyar spárga

Néhány napja írtunk róla, hogy az idén a megszokottnál később, április végén kezdődött a spárga szedése, és várhatóan június közepéig tart. A hazai spárga termelői átlagára 12 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az AKI információi alapján a Budapesti Nagybani Piacon a hazai fehér és a zöld spárgát 2022 17-19. hetében 2000 forint/kilogramm áron kínálták. A KSH adatai szerint Magyarországon 1400-1550 hektárról 5,6-6,7 ezer tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években.

A spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés döntő hányadát külföldre szállítják. A friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,57 milliárd forintra nőtt 2021-ben. Az előző évihez viszonyítva a kivitel mennyiségben 5 százalékkal 2,4 ezer tonnára, értékben 15 százalékkal 2,66 milliárd forintra nőtt. A magyarországi spárga legnagyobb vásárlója Németország (1,09 ezer tonna), Svájc (537 tonna), Svédország (245 tonna) és Finnország (221 tonna) volt tavaly.

Az Európai Unió spárgatermelése 315,4 ezer tonna volt 2021-ben, ennek mintegy 40 százalékát Németország (119 ezer tonna) adta, majd Spanyolország (62 ezer tonna) következett. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) szerint Németországban tavaly az előző évinél csaknem 1 százalékkal kisebb területen, 25,6 ezer hektáron termesztettek spárgát, jellemzően fehéret. A kedvező időjárás miatt az idén tavasszal Németországban túlkínálat alakult ki, így az ottani nagybani piacokon a 18. héten a belföldi fehér spárga ára 23 százalékkal (5,05 euró/kilogramm), a zöld spárgáé 25 százalékkal (7,56 euró/kilogramm) elmaradt az egy évvel korábbitól.

A másik jelentős termelő országban, Spanyolországban több hetes késéssel indult a zöld spárga szezonja. 2022-ben közel 44 ezer tonna zöld spárgát takaríthatnak be, ezer tonnával többet, mint 2021-ben.


Ne hagyd ki!